Ambasada SAD i Misija OEBS: Ovo se mora istražiti

Poručuju da nijesu partneri sa NVO Vladimira Bebe Popovića i podsjećaju da su uvijek protiv napada na novinare i medije
62 pregleda 4 komentar(a)
Sju Kej Braun, Foto: Luka Zeković
Sju Kej Braun, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.09.2013. 16:18h

Američka ambasada i OEBS očekuju da se detaljno istraže svi napadi na novinare, kao i incident koji se dogodio prije tri dana, kada je reportere “Vijesti” vrijeđao, brisao im snimke sa fotoaparata i uzeo im diktafon premijerov neformalni saradnik Vladimir Beba Popović.

Ambasada SAD i OEBS su na sajtu Popovićevog Instituta za javnu politiku nazvani partnerima, ali su se oni juče ogradili od toga, kao i UNDP prije dva dana.

“Zapazili smo medijske izvještaje o navodnom incidentu gospodina Popovića sa reporterima 'Vijesti'. Vlasti bi trebalo da istraže sve navode o fizičkom ugrožavanju novinara i preduzmu odgovarajuće akcije”, piše u komentaru Ambasade SAD koji je potpisao Saša Brajović.

Pozivajući se na informacije “Vijesti” o tom događaju, kancelarija OEBS u Podgorici je u odgovoru podsjetila da je o njemu obaviještena i policija. “Misija podstiče policiju da sprovede detaljnu istragu. Na njima je da prikupe informacije i utvrde koje akcije bi trebalo preduzeti”, rekao je “Vijestima” portparol Alin Roberts.

Na pitanje “Vijesti” o vrsti partnerstva i mogućnosti njegovog preispitivanja zbog nasilničkog ponašanja Popovića, iz Kancelarije za odnose sa javnošću ambasade SAD je objašnjeno da je predlog projekta NVO Institut za javnu politiku preliminarno odobren i da će “biti poslat Stejt dipartmentu na konačno razmatranje i odobrenje”.

Misija OEBS u Crnoj Gori nije partner sa Institutom za javnu politiku, objasnio je Roberts. “To ne znači niti implicira da smo upoznati ili saglasni sa svim aktivnostima organizacija sa kojima je ostvarena ili postoji mogućnost saradnje”

Sve u vezi sa kriminalom se pomno prati

Misija OEBS pomno prati sva dešavanja vezana za pitanja koja se tiču organizovanog kriminala, u sklopu podrške koju pruža u oblasti jačanja vladavine prava, a takođe prati i sve izvještaje i dešavanja koje objavljuju crnogorski mediji, rekao je Alin Roberts na pitanje da li znaju da Vladimir Popović sarađuje sa Stankom Subotićem, protiv koga se vodi krivični postupak i koji je donedavno bio na Interpolovoj potjernici.

“Poznato je da OEBS, kao organizacija, podržava slobodu medija i principijelno i konzistentno osuđuje nasilje, prijetnje i pokušaje zastrašivanja usmjerene protiv novinara i medija”, dodao je on. Na isto pitanje iz Američke ambasade je odgovoreno: ”Sva naša saznanja u vezi sa odnosom koji pominjete u vašem pitanju potiču iz medijskih izvještaja”.

Bonus video: