RS donijela odluku koja odgovara CG: Nema gradnje hidroelektrana

Ugovorom kojim je RS potpisala prošle godine predviđena je izgradnja četiri hidroelektrane (HE Buk Bijela, HE Foča, HE Paunci i HE Sutjeska) na rijeci Drini
12 komentar(a)
Ažurirano: 01.06.2013. 07:15h

Vlada Republike Srpske raskinula je ugovor o strateškom partnerstvu sa njemačkom kompanijom RWE o u istraživanju, razvoju, izgradnji i korišćenju hidroenergetskog potencijala gornjeg sliva rijeke Drine.

Kako je juče objavio portal frontal.ba, odluka je donijeta na sjednici 15. maja, a 26. septembra prošle godine potpisan je ugovor između Vlade Republike Srpske, Mješovitog Holdinga „Elektroprivreda Republike Srpske” - Matično preduzeće, “Hidroelektrane na Drini” a.d. Višegrad i RWE Innogy GmbH.

"Uslov za realizaciju projekta o strateškom partnerstvu bilo je ispunjavanje svih uslova u predviđenom roku. S obzirom da partneri do 23. aprila, odnosno u roku predviđenim Ugovorom o strateškompartnerstvu, nisu postigli saglasnost o navedenim pitanjima, donesena je odluka o raskidu", navodi se u saopštenju Vlade RS, prenosi agencija Beta.

Ugovorom je predviđeno da nijedna ugovorna strana neće imati pravo da zahteva dalje radnje, niti izgubljenu dobit ili naknadu štete po bilo kom osnovu u slučaju da bilo koja od ugovornih strana raskine ugovor.

Odluku o raskidu ugovora Vlada RS je donela 15. maja.

Ugovor sa njemačkom kompanijom potpisan je 16. septembra prošle godine i predviđao je izgradnju četiri hidroelektrane u gornjem toku rijeke Drine, ukupne vrednosti 460 miliona eura.

Projekat susjedne republike uzburkao je crnogorsku javnost prošle godine, nakon što je nevladina organizacija “Grin houm” upozorila da naša država nije obaviještena o planovima izgradnje koja može uticati na njenu životnu sredinu.

Oni su upozorili da se radi o graničnom UNESCO zaštićenom području, kao i da susjedni nijesu uzeli u obzir Deklaraciju o zaštiti rijeke Tare.

Nakon toga Ministarstvo održivog razvoja i turizma naložilo je Agenciji za zaštitu životne sredine da formira Komisiju za ocjenu Studija o procjeni uticaja na životnu sredinu za izgradnju hidroelektrana na rijekama Drina i Lim u Srbiji.

Krajem aprila komisija je utvrdila da je neophodno doraditi studije koje je pripremila Republika Srpska kako bi se preciznije sagledala veličina uticaja na Crnu Goru. Slična je sitaucija bila i sa rijekom Lim na kojoj Srbija ima planove za izgradnju HE Brodarevo 1 i Brodarevo 2.

Ugovorom kojim je Republika Srpska potpisala prošle godine predviđena je izgradnja četiri hidroelektrane (HE Buk Bijela, HE Foča, HE Paunci i HE Sutjeska) na rijeci Drini.

Bonus video: