Nova taksi pljačka u Budvi: Harač stigao i direktora „Apola”

Inostranim gostima i dalje se naplaćuju astronomske cijene, najnovija žrtva čovjek koji treba da nam dovede turiste iz Skandinavije
137 pregleda 92 komentar(a)
Taksi Budva, Foto: Vuk Lajović
Taksi Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 28.05.2013. 06:42h

Da je situacija u budvanskom taksi prevozu potpuno izmakla kontroli i da se inostranim gostima uzimaju pravi „harači“ za taksi usluge, svjedoči i najnoviji primjer besprizorne krađe direktora prodaje prestižnog skandivaskog turoperatora „Apolo“ Pasi Latve, kojem je fantomski taksista naplatio vožnju od Budve do Bečića nevjerovatnih 24,5 eura.

Latva, koji je bio u Budvi kako bi sa svojim domaćim agentima koji zastupaju „Apolo“ ugovorio proširenje za dansko i finsko tržište, bio je neprijatno iznenađen, kada mu je izvjesni „VIP TX“, na koga je glasio nepotpuni fiskalni račun, za vožnju od lokala „Perla“ u centru Budve, do bečićkog hotela „ The Queen of Montenegro“ preksinoć naplatio 24,5 eura za pređenih 4,6 kilometara.

„Ovaj taksista nije ni bio svjestan koliku je štetu napravio crnogorkosm turizmu. Upravo je Latva došao u Crnu Goru kako bi se dogovoriio o tome da od naredne sezone, poslije punih 23 godina, uvedemo čarter letove iz Danske i Finske ka Crnoj Gori. Jedna od osnovnih preduslova, što je i sam više puta naznačio, je da gosti ni na koji način ne smiju da budu prevareni. Njihovi gosti znaju što mogu da očekuju negdje gdje idu, a ovakve prevare se ne tolerišu. I upravo se njemu dogodilo da ga je jedan taksista prevario. Ostali smo objašnjavati da je vjerovatno po srijedi bila greška“, kažu domaći turistički radnici, koji su bili zatečeni računom koji je Latva dobio za taksi uslugu.

Imajući u vidu da ljetnji cjenovnik usluga, koji su prihvatili gotovo svi taksi prevoznici u gradu, njih 200, predviđa da start bude euro, koliko i cijena pređenog kilometra, Latva je mogao da plati maksimalno šest eura.

Slučaj Latve, samo je jedan u nizu, i gotovo da nema dana da neko ne obznani nove marifetluke kojima se služe uglavnom nelegalni, pa i legalni taksi prevoznici. U taksi udruženjima juče su izreda demantovali da je riječ o njihovom vozilu, a iz Opštine su ranije saopštili da u svojoj evidenciji imaju samo VIP taksi, a ne VIP TX.

Prije 15 dana sličan fantomski taksi VIP lux francuskom turisti naplatio je četiri kilometra vožnje od Budve do Bečića 17 eura. Ni tada inspekcijske službe i policija nijesu mogle ući u trag “taksisti”.

Glavni saobraćajni inspektor budvanske Komunalne policije Milomir Vlačić ističe da svako ko dobije „čudan račun“ za taksi uslugu, mora zabilježiti registarski broj oznaka tog vozila: “To je jedini način na koji možemo ući u trag ovakvim prevoznicima”.

Svaki taksi prevoznik dužan je da na vidnom mjestu u vozilu istakne cjenovnik usluga, a njegov taksimetar mora na osnovu toga i da bude baždaren.

Bonus video: