Profit važniji od životne sredine

“Berane je grad na primorju, gdje uspijevaju masline”, piše u jednom od elaborata
81 pregleda 0 komentar(a)
Green Home, Foto: Green Home
Green Home, Foto: Green Home
Ažurirano: 05.07.2018. 18:57h

Berane je grad na crnogorskom primorju, gdje uspijevaju masline i južno voće, piše u jednom od elaborata procjene uticaja na životnu sredinu za tu opštinu, koji opisuje nemar autora dokumenata i nerijetko praksu kopiranja sadržaja iz drugih sličnih dokumenata.

Primjer je naveden tokom jučerašnjeg treninga “Ocjena kvaliteta procjena uticaja i strateških procjena uticaja na životnu sredinu”, koji je NVO “Green Home” organizovala za medije, između ostalog, u cilju informisanja o praksi sprovođenja procjena uticaja na životnu sredinu, kao i važnosti procjena uticaja kao instrumenata zaštite životne sredine.

Milija Čabarkapa iz te NVO kazao je da nije rijetkost da su institucije, posebno kod strateške procjene, u procesu pripreme i odobravanja projekata, planova i programa tokom prethodnih godina često izlazile u susret predlagačima i investitorima.

“Čak i kada su projekti, planovi ili programi imali nejasne, nedovoljno dobro procijenjene, a potencijalno veoma značajne negativne uticaje na životnu sredinu”, rekao je on.

Iako se gotovo u potpunosti sprovode u skladu sa zakonima procedurama procjena uticaja na državnom nivou i u opštinama sa jačim kapacitetima i dalje se, kaže Čabarkapa, pristupa formalno i samo u cilju dobijanja saglasnosti.

Učešće javnosti i konsultacije se, dodaje on, uglavnom sprovode u okviru zakonskog minimuma, a napori da se nešto promijeni su više izuzetak nego pravilo.

Iz NVO “Green Home” navode da je jedna od glavnih slabosti procjena uticaja u vezi sa slabim bazama podataka, ali i pojavu nedostavljanja svih raspoloživih podataka.

“Čak i kada se procedure kvalitetno sprovedu, implementacija mjera iz elaborata/ izvještaja je neadekvatna, čemu doprinose nedovoljni kapaciteti za nadzor nad sprovođenjem zakona”.

Čabarkapa navodi i da su tokom proteklih osam godina sprovođenja strateških i uopšte procjena uticaja, propisi i kapaciteti evidentno unaprijeđeni na svim nivoima, da je poboljšan kvalitet samih procjena, ali dodaje i da su dalja poboljšanja neophodna.

Bonus video: