Loše vrijeme nije pokvarilo zabavu na Fešti od mimoze, ribe i vina

Večeras od 20 sati u Velikoj sali Mediteranskog centra Instituta Igalo biće organizovan prvi ovogodišnji Mimozin maskenbal
2 komentar(a)
Ažurirano: 02.02.2013. 15:39h

Na Fešti od mimoze, ribe i vina uprkos bojazni organizatora da će loše vrijeme pokvariti najmasovniju pučku zabavu Praznika mimoze, bilo je desetak hiljada posjetilaca iz Crne Gore ali i regiona.

Majk porijeklom sa Antila je sa prijateljem koji ima stan u Baošićima došao iz Pariza da bi vidio kako izgleda svečanost koja se već 44 godine organizuje u čast žutog cvijeta. Kaže da je zadovoljan i da je uživao u atmosferi, ribi i vinu.

Jelena, Mirjana i Vladanka iz Bijelog Polja godinama ljetuju na hercegnoivskoj rivijeri, ali su ove godine prvi put došle u zniskom poeriodu, a povod je bila Fešta od mimoze, ribe i vina. Kažu da su se njihova očekivanja ostvarila i da se dobro provode i osjećaju u Baošićima. Mimozina najmasovnija Fešta iz godine u godinu privlači sve veći broj diplomata u Crnoj Gori.

Tako Oksana Oleksandrivna – Slusarenko, amasadorka Ukrajine koja već četvrtu godinu dolazi na Feštu, kaže da i u njenoj zemlji raste mimoza i da kao i u Crnoj Gori- najavljuje proljeće.

Među 40 predstavnika diplomatskog kora ove godine prvi put je u Baošićima bio i kineski ambasador u Podgorici Dži Džao Lin koji je uživao , kako je rekao u „velikoj zabavi za narod“. Vrijedni domaćini su se potrudili da na najbolji način ugoste sve posjetioce.

Fešta je počela u 10 sati berbom mimoze na plantaži u Kumboru. Potom su mjesna muzika Đenovići i hercegnovska Gradska muzika, sa mažoretkama i trombonjerima prošli kroz Đenoviće do Baošića gdje je organizovana centralna svečanost. Na 12 mesta jutros od 4 sata vrijedne domaćice prigale (pržiloe) su oko 1.200 kilograma sardele što je uz 1.000 litara vina Plantaža 13. jul i isto toliko litara Nikšičkog piva besplatno ponuđeno posjetiocima.

Podijeljeno je i oko 400 kilograma cvijeta mimoze.

I ove godine nagrađene su najljepše i najmaštovitije uređene vatre na kojima se pržila riba.

Vatra "Ribica" (Nikolić Vesna, Crnogorčević Mira i Vasiljević Suzana ) proglašena je najboljom, a njene autorke nagrađene su sa 150 eura. Druga nagrada pripala je vatri "Baošićki sto" (Vujičić Sandra,Avramović Nada i Ćurčić Bojana), treća vatri "Oganj" (Doretić Radmila i Fanfani Vesna), a četvrta vatri "Tetka Marija" (Simov Marija, Blažević Davorka i Milica Koluvija).

Večeras od 20 sati u Velikoj sali Mediteranskog centra Instituta Igalo biće organizovan prvi ovogodišnji Mimozin maskenbal za koji se već prijavilo preko sto maski.

Galerija

Bonus video: