Bizarna nova funkcija Škatarića: Štiti životinje i doprinosi lovu

Direktor NP „Skadarsko jezero” Goran Škatarić, poznat i po “slučaju Bruzda” član je Upravnog odbora Lovačkog društva „Zeta”
78 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 16.01.2013. 16:56h

Direktor Nacionalnog parka Skadarsko jezero Goran Škatarić član je Upravnog odbora Lovačkog društva “Zeta”, čija teritorija se graniči sa jezerom koje je pod zaštitom države.

Upitan da li je razvijenim državama praksa da se objedinjuju dvije (ne)spojive funkcije, direktor Nacionalnih parkova Crne Gore Zoran Mrdak odgovorio je da nije, ocijenivši, međutim, da svako ima pravo da ima svoj lični stav i da u slobodno vrijeme radi šta hoće.

“Nikada ne bih pristao da budem u upravnom odboru jedne takve organizacije, jer me lov ne privlači. Ali sam u upravnom odboru Ribolovnog društva 'Podgorica', mada to nije isto, jer je ribolov u nacionalnim parkovima dozvoljen”, kazao je Mrdak juče “Vijestima”.

On je rekao da je u ponedjeljak zakazan disciplinski postupak protiv Škatarića, zbog “slučaja Bruzda”.

Škatarić juče nije odgovarao na pozive i sms poruke koje mu je uputio novinar “Vijesti”.

Predsjednik Lovačkog društva “Zeta” Mišo Pejković potvrdio je juče “Vijestima” da Škatarić sjedi u Upravnom odboru, naglasivši da je izabran kao “ugledni građanin”.

“Nevladina organizacija Lovačkog društva na posljednjoj održanoj Skupštini jednoglasno je izabrala dr Gorana Škatarića za člana Upravnog odbora, kao uglednog građanina našeg područja koji je dao svoj skroman doprinos razvoju našeg društva i pored toga što se pomenuti ne bavi lovom”, saopštio je Pejković.

Ornitolog Mihailo Jovićević smatra da direktor nacionalnog parka ne može ujedno i da štiti i da uništava životinjska staništa.

“To su dva potpuno različita zanimanja, tako da je svaki komentar suvišan”, kazao je Jovićević.

Škatarić je postao poznat široj javnosti nakon što sačmom izrešetanom orlu Bruzdi nije pružio medicinsku njegu, već je uređaj, pomoću kojeg su ga poljski ornitolozi pratili, predao Forenzičkom centru u Danilovgradu, sumnjajući da je riječ o špijunaži. Orao je mrtav pronađen u Škatarićevom dvorištu, u Matagužima, a forenzičari su naknadno utvrdili da je riječ o uređaju za praćenje. Direktor Nacionalnog parka i član Upravnog odbora Lovačkog društva tada je takav svoj postupak nazvao normalnim.

“Orao je jedva pokazivao znake života, a pošto je na leđima imao veliki monitor, normalno je bilo da odmah o tome obavijestim policiju”, kazao je Škatarić.

Krivolov na Skadarskom jezeru veoma je rasprostranjen, o čemu su “Vijesti” nedavno pisale. Upućeni smatraju da je vikendom lov prećutno dozvoljen u Nacionalnom parku, zato što se lovci pitaju i upravljaju Skadarskim jezerom.

Bonus video: