Ne gradnji tunela kroz brdo Gorica (video)

Udruženje ne vidi razlog zašto bi Gorica morala plaćati rasterećenje saobraćaja u centru grada
37 komentar(a)
Ažurirano: 12.11.2012. 10:14h

Udruženje ljubitelja Gorice i prirode poziva sve građane koji shvataju i razumiju značaj i vrijednosti brda Gorica da podrže akciju “Ne tunel kroz Goricu!”.

Povodom toga, Udruženje je pozvalo sve građane na okupljanje sjutra u 11 sati, ispred Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”, gdje je za 12 časova zakazana Centralna javna rasprava povodom nacrta Strateškog plana razvoja Glavnog grada od 2012-2017. godine.

“U nacrtu aktuelnog Strateškog plana razvoja Glavnog grada Podgorice 2012 – 2017, (na strani 108, kao projekat pod rednim brojem 12) navodi se izgradnja tunela kroz brdo Gorica. Tunel dužine 582 metra, povezivao bi centar grada i naselje Zagorič. Vrijednost projekta iznosi oko devet miliona eura. Detaljnim urbanističkim planom „Nova varoš 2 – izmjene i dopune“ predviđena je izgradnja tunela zbog, kako se navodi „saobraćajnog rasterećenja užeg centra grada, efikasnijeg i bezbjednijeg odvijanja saobraćaja, smanjenja zagađenja vazduha i smanjenja buke”, navodi se u saopštenju Udruženja ljubitelja Gorice.

Oni navode da se “ova abnormalna ideja spominje prvi put još 2006. godine, a razlog izgradnje tunela je bio da bi Zagorič bio bliži centru grada.

I ako je Zagorič ovako blizu centra grada koji je osnovni razlog da se buši centralna gradska park šuma – brdo Gorica? Za oko 9 miliona eura!

“Tada, a i sada, Zagorič je od užeg centra grada udaljen 4 minuta (sa zapadne strane brda – Ulicom Vaka Đurovića) i 8 minuta (Bulevarom Ivana Crnojevića i minizaobilaznicom). I ako je Zagorič ovako blizu centra grada koji je osnovni razlog da se buši centralna gradska park šuma – brdo Gorica? Za oko 9 miliona eura!”, zapitali su iz Udruženja.

video: Zoran Bojović

Udruženje ne vidi razlog zašto bi Gorica morala plaćati rasterećenje saobraćaja u centru grada.

“Ionako je godinama unazad ovaj nekadašnji prostor rekreacije unakažen. Improvizovani parking na nekadašnjim teniskim terenima najbolja je slika koja svjedoči o odnosu gradskih vlasti prema rekreaciji, čistom vazduhu i zdravom životu”, ističu oni.

Galerija

Bonus video: