Šehović: Stručne škole ne smiju imati pežorativno značenje

Šehović je istakao da, ukoliko Crna Gora bude supstituisala uvezenu radnu snagu domaćim kadrovima za samo trećinu, otvoriće se 5.000 radnih mjesta za kadrove iz Crne Gore
214 pregleda 4 komentar(a)
Okrugli sto o dualnom obrazovanju, Foto: Unija poslodavaca Crne Gore
Okrugli sto o dualnom obrazovanju, Foto: Unija poslodavaca Crne Gore
Ažurirano: 01.06.2018. 17:10h

Ministar prosvjete Damir Šehović rekao je danas da je Ministarstvo prosvjete, vođeno potrebama poslodavaca, te činjenicom da godinama Crna Gora zapošljava na hiljade stranaca, i to one kadrove koja naša zemlja može kvalitetno da proizvede, odlučilo da pokrene sistem dualnog obrazovanja.

"Ovo je prioritet Ministarstva prosvjete, ali i državno pitanje, kojim se rješava višedecenijski strukturni problem, kako ne bismo stalno dolazili u situaciju da proizvodimo kadrove koji nijesu potrebni tršištu, ili pak da kadrove koji nam jesu potrebni tražimo van Crne Gore", rekao je Šehović na današnjem okruglom stolu o dualnom obrazovanju, koji su otvorili predsjednica Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Svetlana Vuksanović i Šehović.

Šehović je kazao da će broj učenika i poslodavaca koji su u dualnom sistemu biti udvostručen od septembra, tj. biće između 150 i 200 poslodavaca i oko 500 djece.

On je istakao i da, ukoliko Crna Gora bude supstituisala uvezenu radnu snagu domaćim kadrovima za samo trećinu, otvoriće se 5.000 radnih mjesta za kadrove iz Crne Gore.

"Stručne škole ne smiju imati pežorativno značenje", zaključio je Šehović, uz napomenu da djeca koja završe srednje stručne škole takođe imaju prohodnost ka srodnim fakultetima, ukoliko se odluče da nastave obrazovanje.

Kako je saopšteno iz UPCG, okrugli sto bio je još jedna prilika da se Ministarstvo prosvjete susretne sa crnogorskom privredom u okviru kampanje "Stručno je ključno! Zaposli se, zaradi i sebe izgradi – dualno obrazovanje", te da se čuju mišljenja privrednika o prethodnoj godini primjene ovog sistema, ali i planovima za budućnost.

Vuksanović je govorila je o tome da je Unija u svojim ranijim izvještajima stalno isticala da je neophodno da obrazovanje mnogo više sarađuje sa poslodavcima u realizaciji praktične nastave, te da su potrebne stimulativne mjere i za djecu i za poslodavce kako bi se više usmjeravali na srednje stručne škole, te je zaključila izlaganje konstatacijom da je upravo dualno obrazovanje ogroman iskorak u tom pravcu.

Slobodan Mikavica, potpredsjednik Unije poslodavaca Crne Gore rekao je da je dualni sistem već od prošle godine, kada je i počeo sa primjenom, išao samo uzlaznom pitanjom jer je riječ o projektu koji "nije nametnut odozgo", već je proizašao upravo kao artikulacija potreba i zahtjeva same privrede i tržišta.

On je istakao da su "i djeca i poslodavci bili stalno "pod lupom"" i da do sada nije čuo za bilo kakve veće probleme, što takođe ukazuje da je zaista riječ o kvalitetnoj inicijativi".

Direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković rekao da na izradi programa stručnih škola radi između 40 i 60 ljudi, a njihov ključni dio je upravo tzv. Standard zanimanja.

"Njega, uz koordinaciju Centra za stručno obrazovanje, rade skoro isključivo poslodavci", kazao je Rajković.

Prisutnima se obratio i direktor direktorata u Ministarstvu prosvjete Veljko Tomić, koji je istakao i primjer ambasadora zemalja članica Evropske unije čije je obrazovanje upravo iz srednjih stručnih škola.

Bonus video: