Odluka o prihodima EPCG u ponedjeljak

Utvrđeni dozvoljeni prihodi će naredne sedmice biti upućeni EPCG, koja će ih pretvoriti u tabele sa cijenama, nakon čega će RAE, a najkasnije do 15. jula, ozvaničiti.
54 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 27.06.2012. 15:38h

Odbor Regulatorne agencije za energetiku (RAE) odbio je na današnjoj sjednici većinu primjedbi koje su dostavili predstavnici Elektoprivrede Crne Gore, odnosno njenih funkcionalnih cjelina Snabdijevanje i Distribucija.

Konačni iznosi regulatorno dozvoljenih prihoda, RAE će saopštiti na posebnoj sjednici u petak.

Odbor je razmatrao izvještaje o analizi dokumentacije po zahtjevu EPCG za odobravanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena za Operatora distributivnog sistema (ODS) i Javnog snabdjevača (JS) za naredni trogodišnji period.

Utvrđeni dozvoljeni prihodi će, kako je saopšteno, naredne sedmice biti upućeni EPCG, koja će ih pretvoriti u tabele sa cijenama, nakon čega će RAE, a najkasnije do 15. jula, ozvaničiti.

Nove cijene električne energije, zavisno od konačne odluke u petak, trebalo bi da važe od 1. avgusta, dok bi naredni termin za usklađivanje cijena bio 1. januar naredne godine.

RAE juče nije prihvatio primjedbe koje se odnose na FC Distribucija vezano za trošak zarada i ostalih ličnih primanja, ali ni amortizacije i povrata na sredstva, što je naljutilo predstavnike EPCG, koji su tvrdili da su dostavili svu dokumentaciju za dokazivanje predloženih prihoda.

Polemiku je izazvala i odluka RAE da ne uračuna troškove zarada Elektrogradnje, jer predstavnici EPCG smatraju da je regulator nepravedno smanjio prihode za isplatu plata 271 radnika koji je iz te cjeline prešao u Direkciju, a da pritom nije povećao iznos za taj dio EPCG.

Predstavnici RAE su ocijenili da dokumentacija EPCG nije bila jasna, jer taj transfer radnika nije bio konkretno naveden, te da je prilikom odlučivanja o tome primijenjena striktno primijenjena metodologija.

Direktor Direkcije EPCG za tarife i odnose sa državnim institucijama Sreten Gojković smatra da je RAE u tom slučaju postupila neprincipijelno.

On tvrdi da su u dokumentaciji jasno naznačili da je veći dio radnika „prekomandovan” u Direkciju firme te ponovio da su stručne službe RAE omanule u tom dijelu odluke.

I smanjenje prihoda po osnovu amortizacije izazvalo je raspravu, jer je direktora RAE Novak Medenica ocijenio da zahtjev za uvećanje troška Direkcije nije dovoljno i temeljno obrazložen te da to neće dovesti do željenog povećanja efikasnosti poslovanja.

Gojković je zatražio da sve to provjeri nezavisni ekspert kako bi se situacija razjasnila.

Bonus video: