Svi bi u gimanziju i ekonomsku, stotine đaka ispod crte

Najviše slobodnih mjesta u drugom upisnom roku ostalo je na zanatima, koji već godinama nijesu zanimljivi svršenim osnovcima
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.06.2012. 16:16h

Pljevaljska, podgorička, nikšićka i beranska gimnazija već u prvom upisnom roku popunile su sva mjesta, a polumaturanti u drugom roku neće moći da predaju dokumenta ni u Srednju ekonomsku školu "Mirko Vešović" u Podgorici i Srednju ekonomsko-ugostiteljsku školu u Nikšiću.

Slobodnih mjesta u drugom upisnom roku ostalo je u nekim srednjim stručnim školama, a najviše na zanatima koji već godinama nijesu zanimljivi svršenim osnovcima.

Preko 160 učenika koji su željeli da nastave školovanje usmjereni ka ekonomiji, pravu i administraciji u glavnom gradu ostali su neupisani. Kako je kazao direktor škole “Mirko Vešović” Branislav Đukić na konkurs se prijavilo 64 učenika sa diplomom "Luča".

Prema riječima direktora beranske gimnazije "Panto Mališić" Sretena Lutovca, svih 130 mjesta, koliko je planirano za sljedeću godinu, popunjeno je u ovom roku. I za Gimnaziju "Tanasije Pejatović" interesovanje je bilo veliko među pljevaljskim polumaturantima, pa se prijavilo 33 učenika više od broja koji je tražen.

Iz te škole saopštili su da će tražiti od Ministarstva prosvjete da im odobori upis još jednog odjeljenja. U Srednju stručnu školu u tom gradu upisana su 183 učenenika uglavnom na zanimanja četvrtog stepena, a ostalo je slobodno 89 mjesta za zanimanja trećeg stepena.

Za upis u nikšićku Gimnaziju prijavila su se 303 učenika, a konkursom je predviđen upis 270 đaka. I ove godine najveće je interesovanje bilo za Srednju ekonomsku školu, pa se za četvrti stepen prijavilo 325, a primalo se 210 učenika.

U Mašinskoj i Hemijskoj školi u Podgorici ostalo je mjesta, pa neupisani osnovci u drugom roku imaju gdje predati dokumetna. Kako je kazala direktorica Hemijske škole "Spasoje Raspopović" Ljeposava Vuksanović, gotovo na svim smjerovima ima mjesta, osim na frizerskom. Kako je kazala na tom smjeru je ispod crte ostalo 40 učenika.

"Primamo jedno odjeljenje od 30 đaka za frizere, a prijavilo se 70. Malo je ko bio zainteresovan za smjer obrađivača plemenitih materijala gdje smo primali 15 učenika a prijavilo se 9, a za izrađivače hemijskih proizvoda nije bilo zainteresovanih”, kazala je ona.

Direktor Mašinske škole "Ivan Uskoković" Žarko Borovinić zadovoljan je brojem prijavljenih učenika. On je istakao da je ove godine veći broj učenika bio zainteresovan za zanate.

"Učenici su birali između nekoliko smjerova prilikom upisa, pa će u skladu sa tim biti raspoređivani. Zadovoljni smo što je upis na zanate bio bolji nego prethodnih godina. Valjda su roditelji shvatili da je to dobar put do dobre zarade", objasnio je on.

U drugom roku u te dvije škole biće mjesta za učenike koji se nijesu mogli upisati u prvom roku. Mjesta će biti i za pekare, prerađivače mlijeka u Nikšiću, jer je ostalo slobodno 25 mjesta.

U Prvoj srednjoj stručnoj školi u tom gradu, prema riječima direktora Gorana Davidovića, ima po desetak slobodnih mjesta na smjerovima tehničar za kompjutersko konstruisanje i građevinski tehničar, a isto toliko mjesta ima i za automehaničare.

Galerija

Bonus video: