Kraj epidemije u Komanskom mostu

Da je situacija u Zavodu “Komanski most” stabilna, potvrdio je “Vijestima” i izabrani ljekar u toj ustanovi Mensud Grbović
69 pregleda 0 komentar(a)
komanski most, Foto: Boris Pejović
komanski most, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.04.2012. 07:40h

U Zavodu “Komanski most” danas će biti ukinuta epidemija gripa ako se ne registruju novooboljeli, saopštili su iz Instituta za javno zdravlje.

“Vijestima” je saopšteno da je epidemiološka situacija u Zavodu stabilna i da nema novooboljelih.

“Štićenici koji su prebolovali grip se dobro osjećaju, u fazi su oporavka, a jedna osoba od troje hospitalizovanih je još na bolničkom liječenju, stabilnog zdravstvenog stanja, i predviđa se njeno skorije otpuštanje iz bolnice”, piše u odgovorima na pitanja “Vijesti”, koje su potpisali epidemiolozi Radica Raičević i Vesna Beatović.

Objasnili su da se, budući da maksimalno vrijeme inkubacije za grip iznosi sedan dana, i da je od posljednjeg slučaja obolijevanja kod štićenika prošlo više od sedmice, može konstatovati da je epidemija gripa u “Komanskom mostu” završena u subotu, 7. aprila.

“Ipak, vođeni strožim kriterijumima, a po preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, epidemiološki nadzor je produžen za još dva dana, jer je štićenicima preventivno ordinirana antivirusna terapija, koja može produžiti vrijeme izlučivanja virusa kod osoba oslabljenog imuniteta. Ukoliko do 10. aprila ne bude novih slučajeva obolijevanja od gripa u tom kolektivu, možemo reći da je epidemija završena”, saopštili su iz Instituta.

Da je situacija u Zavodu “Komanski most” stabilna, potvrdio je “Vijestima” i izabrani ljekar u toj ustanovi Mensud Grbović.

U Zavodu “Komanski most“ je proglašena epidemija gripa prije dvije sedmice, od čijih posljedica su umrla dva štićenika, četiri su hospitalizovana, a oboljelo je ukupno 68

Takva situacija, kako je kazao, pogoduje da epidemija bude ukinuta.

“Juče je istekao posljednji dan nadzora i očekujemo da će Institut u narednih dan ili dva proglasiti kraj epidemije”, rekao je Grbović.

U Zavodu “Komanski most“ je proglašena epidemija gripa prije dvije sedmice, od čijih posljedica su umrla dva štićenika, četiri su hospitalizovana, a oboljelo je ukupno 68.

Budući da štićenici nijesu vakcinisani, dio civilnog sektora je zatražio od tužilaštva da ispita da li su nadležni reagovali pravovremeno. Moguću istragu je nedavno najavio i premijer Igor Lukšić, a ispitni postupak pokrenula i kancelarija ombudsmana.

Komisija Ministarstva rada i socijalnog staranja je, sa druge strane, utvrdila da u liječenju korisnika u Zavodu “Komanski most”, tokom trajanja epidemije gripa AH3, ispoštovana sva zakonska procedura i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije.

Grbović ponovio da želi da ide

Komanski most će morati da traži novog ljekara za štićenike, jer je dr Mensud Grbović nedavno obavijestio upravu da više ne želi da bude u toj ustanovi, ali i da će ostati dok mu ne nađu zamjenu.

Grbović je u Zavodu 15 godina i, kako je nedavno saopštio, tamo je poslat "po kazni". Direktor Zavoda Vaselj Dušaj potvrdio je tu informaciju. "Tačna je informacija, i u narednom periodu taj problem moramo riješiti", kratko je rekao Dušaj.

Grbović je još u decembru saopštio upravi da želi da se posveti svojim drugim angažmanima, ali je problem što ljekari nerado prihvataju da rade u toj ustanovi.

Problem su i mala primanja namijenjena za ljekara koji se odluči da vodi račina o zdravlju 116 štićenika. Pored ljekara o štićenicima vodi brigu i 12 medicinskih sestara.

Bonus video: