Za žabljačka sela samo 16.000 eura

Kritikovane su stavke koje se ponavljaju više godina, a smatralo se da je ova pitanja trebalo prvo da prođu proceduru budžeta
0 komentar(a)
Žabljak, Foto: Arhiva Vijesti
Žabljak, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 29.12.2011. 19:27h

U nastavku zasjedanja odbornici Skupštine opštine Žabljak usvojili su program uređenja prostora za narednu godinu, utvrđen na blizu milion eura. Toliko novca će biti potrebno za završetak ugovorenih i izradu novih planskih dokumenata, izradu projekata, rješavanje imovinskih odnosa, komunalno opremanje građevinskog zemljišta i ulaganje u nove objekte, prvenstveno za sportski centar, prečistač otpadnih voda i gradnju infrastrukture.

Odbornici su ocijenili da je realizacija tog programa pod znakom pitanja, jer Opštini predstoji teži period u odnosu na ovu godinu u kojoj se morao raditi rebalans budžeta.

Iskazano je nezadovoljstvo što će se u seosku infrastrukturu uložiti samo 16.000 eura. Kritikovane su stavke koje se ponavljaju više godina, a smatralo se da je ova pitanja trebalo prvo da prođu proceduru budžeta.

Lider opozicione SNP Dobrica Šljivančanin kritikovao je nezainteresovanost lokalne uprave za IPA i druge međunarodne projekte, a najviše vremena utrošeno je na teškoće u naplati naknada po osnovu privremenog korišćenja građevinskog zemljišta.

Skupština je usvojila programe održavanja ulica i puteva tokom ove zime, održavanja čistoće na javnim površinama i održavanja javne rasvjete u narednoj godini

Takvom stanju doprinijeli su i administrativni propusti u ranijem periodu, jer se sa korisnicima parcela nije zaključio ugovor, što je bio razlog da lokalna uprava izgubi sudske sporove.

Problem je toliki da je sekretar resornog Sekretarijata Sava Zeković najavio radikalne mjere uklanjanja objekata.

Odbornici SNP Dobrica Šljivančanin i Milanko Ćetković predložili su odluku o finansiranju političkih partija sa klauzulom da se iz operativnog budžeta u tu svrhu opredijeli tri odsto.

Gradonačelnik Isailo Šljivančanin podnio je amandman da se zadrži jedan odsto. Gradonačelnikov amandman nije prošao, a predlog odluke prošao je zahvaljujući još jednom glasu iz redova skupštinske većine.

Skupština je usvojila programe održavanja ulica i puteva tokom ove zime, održavanja čistoće na javnim površinama i održavanja javne rasvjete u narednoj godini. Bez glasanja je raspravljana informacija lokalne TO o pripremi zimske turističke sezone uz nezadovoljstvo u redovima opozicije zbog toga što su za ukrašavanje grada angažovani subjekti iz drugih sredina.

Državi, ipak, "Gorske oči"

Odbornici SNP tražili su da se van snage stavi odluka kojom se za blizu milion eura investicija državi ustupa opštinsko vlasništvo u višenamjenskom domu, sada hotelu “Gorske oči”.

Saopšteno je da je urgencija poslata i premijeru Igoru Lukšiću. Vladajuće DPS-SDP su smatrale da odluku treba odložiti za naredno zasjedanje, a Dobrica Šljivančanin je ustvrdio da se “državi ne može vjerovati na riječ” i kao primjer naveo propuštanje gradnje kanalizacionog cjevovoda duž nedavno izgrađene zaobilaznice, što je projektom predviđeno.

Opozicija je smatrala da je opštinsko vlasništvo u tom objektu veće od zvaničnih 35 odsto, jer u cijenu nije uračunato okolno zemljište koje će se precizirati izmjenama DUP-a, ali su prilikom glasanja ostali uzdržani, pa je inicijativa njihovih odbornika, glasovima skupštinske većine odbačena.

Bonus video: