Slobodni dani za opomenu onima koji su tužili poslodavca

Inspektori slobodne dane na koje su upućeni dovode u vezu s tužbama koje su podnijeli protiv Uprave policije zbog isplate prekovremenog rada
74 pregleda 0 komentar(a)
specijalna policija, Foto: Arhiva Vijesti
specijalna policija, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 22.12.2011. 10:32h

Većina službenika Ekspoziture za borbu protiv droge i krijumčarenja Područne jedinice Podgorica dobila je "slobodne dane" koje su neki od njih protumačili kao odgovor na tužbu podnijetu protiv poslodavca zbog neisplaćenih naknada po osnovu ostvarenih radnih časova.

Neki od njih kazali su "Vijestima" da su za to vrijeme njihov posao obavljali službenici iz drugih sektora UP, ali ti navodi demantovani su iz službe za odnose s javnošću Uprave policije.

"Službenici Ekspoziture za borbu protiv droge i krijumčarenja Područne jedinice Podgorica nijesu bili na kolektivnom odmoru do 1. decembra 2011. godine, već su jednom broju službenika ove Ekspoziture, shodno preraspodjeli radnog vremena, dati slobodni dani, odnosno pet radnih dana koje su oni iskoristili krajem novembra 2011. godine", saopšteno je iz UP.

Visina neisplaćenih zarada varira od slučaja do slučaja, jer imaju različit broj radnih sati

"Za to vrijeme radni proces se nesmetano odvijao i sve utvrđene obaveze su realizovane", saopšteno je iz policije.

Jedan broj službenka Uprave policije, potvrđeno je u odgovoru njihove službe za odnose sa javnošću, podnio je tužbe nadležnom organu zbog neisplaćenih naknada po osnovu ostvarenih radnih časova. Oni nijesu precizirali koliki je broj službenika koji je podnio tužbe jer im je za odgovor potrebno obimnije prikupljanje podataka.

Sagovornici "Vijesti" iz ove Ekpoziture potvrdili su "Vijestima" da od 1. decembra svi službenici redovno rade, kao i da je i njima pojašnjeno da "slobodne dane" dobijaju shodno preraspodjeli radnog vremena, ali oni i dalje to dovode u vezu s tužbom koju su predali zbog nadoknade za prekovremeni rad.

Visina neisplaćenih zarada varira od slučaja do slučaja, jer imaju različit broj radnih sati. Jedan dio tužbi koje su podnosili službenici UP iz drugih ekspozitura i filijala riješen je i zaposleni su dobili nadoknade.

Osnov je član 54.

Iz Uprave policije demantovali su i da je riječ o "prinudnom odlasku na odmor".

“Slobodne dane jedan broj službenika ove Ekspoziture, kao i u drugim slučajevima, dobio je na osnovu člana 54 Zakona o radu, koji, shodno prirodi djelatnosti, organizaciji rada i drugim navedenim razlozima, predviđa mogućnost preraspodjele radnog vremena „tako da ukupno radno vrijeme zaposlenog u prosjeku ne bude duže od punog radnog vremena u toku godine".

"Nije riječ ni o kakvom prinudnom odlasku na odmor, već o slobodnim danima koji ove službenike, shodno zakonu, sljeduju na osnovu preraspodjele radnog vremena", saopštili su oni.

Bonus video: