Hajdinaga krije gdje su 2,5 miliona od divlje gradnje

Hajdinaga je mimo zakona i važeće planske dokumentacije nezakonito ubirao sredstva za komunalije, tvrdi MANS
0 komentar(a)
Hajdinaga, Foto: Ulqini.de
Hajdinaga, Foto: Ulqini.de
Ažurirano: 16.12.2011. 09:08h

Ugovor s Naserom Keljmendijem samo je jedan od preko 70 ugovora koje je bivši gradonačelnik Ulcinja Gzim Hajdinaga sklopio s investitorima s namjerom da se od njih akontativno naplate komunalije radi legalizacije postojećih objekata ili planiranja izgradnje novih.

Vrijednost 74 ugovora, koji su dostavljeni MANS-u na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, iznosi blizu 2,5 miliona eura.

“Naplati komunalija na taj način je pristupljeno nakon donošenja zaključka predsjednika Opštine od 01. novembra 2007. kojim se propisuje da se od investitora mogu avansno naplaćivati komunalije za nelegalno sagrađene objekte, a sve u cilju poboljšanja priliva sredstava u budžet”, kazao je direktor MANS-ovog programa za urbanizam Dejan Milovac.

On je rekao da se prava i obaveze građana, u ovom slučaju u vezi s plaćanjem komunalija, nikako ne mogu propisivati pojedinačnim aktom, što je Hajdinaga učinio kada je donio ovaj zaključak.

“Zaključak je omogućio Hajdinagi da mimo zakona i važeće planske dokumentacije, od zainteresovanih budućih investitora, ali i od onih koji su već nelegalno sagradili svoje objekte, nezakonito ubira sredstva za komunalije. S jedne strane je time faktički otpočeo legalizaciju tih objekata, a s druge je prejudicirao donošenje planova i njihovu sadržinu, obećavajući onima od kojih su naplaćene komunalije da će im objekti biti uklopljeni”, rekao je Milovac.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: