U Delta sitiju radionice za osobe sa invaliditetom

Radionice, koje su danas svečano otvorene, mladi sa hendikepom pohađaće do 23. decembra u Delta sitiju, a predavači će im biti istaknuti crnogorski umjetnici
146 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2011. 18:09h

Osobe sa invaliditetom biće u prilici da pohađaju kreativne radionice posvećene razvoju njihovih vještina u domenu dizajna i umjetničkih zanata, koje u okviru projekta pod nazivom "Inkluzivni dizajn" sprovodi Britanski savjet.

Radionice, koje su danas svečano otvorene, mladi sa hendikepom pohađaće do 23. decembra u Delta sitiju, a predavači će im biti istaknuti crnogorski umjetnici.

"Razvijanjem kapaciteta osoba sa invaliditetom i omogućavnjem njihovog učešća u ekonomskom i društvenom životu stvaramo uspješno održivo društvo", kazala je na svečanom otvaranju u Delta sitiju direktorica Britanskog savjeta u Crnoj Gori Vanja Madžgalj.

Velika Britanija, kako je dodala, je društvo u kojem je inkluzija utkana istinski u društvene aktivnost, te ta iskustva želimo da prenesemo i kod nas.

Ambasadorka Velike Britanije Kejt Najt Sends navela je da je u Crnoj Gori organizovano niz aktivnosti u cilju promovisanja jednakih prava, posebno ističući Unicefovu kampanju pod nazivom „Govorimo o mogućnostima“ kojom je pokazana sva odlučnost i hrabrost djece sa invaliditetom na podizanje svijesti o njihovim pravima i koja su pokazala da svi građani mogu da imaju koristi od njihovog talenta.

Ona je dodala da će 10. decembra, u Delta sitiju biti organizovan Božićni bazar, te da će sredstva prikupljena od prodaje biti opredijeljena za nabavku opreme za razvoj motornih sposobnosti djece sa invaliditetom.

"Britanski savjet pokreće današnji projekat sa ciljem da se razvije kreativnost, sposobnosti, vještine i ekonomsko osnaživanje osoba sa invalidetetom. Projekat nosi jasnu poruku za većom potrebom uključivanja ovih ljudi u naš ekonomski, društveni, obrazovni i duhovni život - navela je ambasadorka.

Izvršna direktorka Udruženja mladih sa hendikepom Marina Vujačić vjeruje da će postojeći projekat uz inkluziju osoba sa invaliditetom, umnogome doprinijeti i da te osobe iskažu svoju kreativnost i sposobnost.

"Nekoliko proteklih godina osobe sa invalidetom počele su da se bave izradom dizajniranih predmeta, suvenira i čestitki, ali radionice za inkluzivni dizajn nude više jer nam obezbjeđuju da svakodnevno budemo u fokusu društvenih dešavanja. Takođe, one počevši sa radom u susret obilježavanju Svjetskog dana osoba sa invaliditetom, pružaju i priliku da svako ponaosob iskaže svoj talenat", navela je Vujačić.

Ona je dodala da je posebna prednost, što će osobe sa invaliditetom pohađajući radionice biti u prilici da se edukuju i rade sa prepoznatim i istaknutim crnogorskim umjetnicima.

Kurs za operatera

Projekat koji je realizovan u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje, Udruženjem mladih sa hendikepom Crne Gore i Univerzitetom Crne Gore, obuvata kreativne radionice za: rad sa papirom, rad sa drvetom, rad sa keramikom, te radionicu za rad sa tekstilom i kožom, dok će na Univerzitetu biti organizovan tromjesečni kurs za grafičkog operatera.

Predavači će biti crnogorski umjetnici i profesori Univerziteta Nataša Đurović, Ana Matić, Igor Rakčević i Lazar Pejović.

Galerija

Bonus video: