Ako ne bude dovoljno mjesta u Domu, stan je od 250 do 400 eura

Dom studenata u Podgorici raspolaže sa 962 mjesta, a u Domu za učenike ima mjesta za njih 180
121 pregleda 0 komentar(a)
Plavi dvor, Foto: Vesko Belojević
Plavi dvor, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 11.08.2011. 16:05h

Prema riječima Radoslava Jovanovića, direktora JU Dom učenika i studenata Podgorice, krajem avgusta biće konkursi za upis učenika i studenata u domove.

Dom studenata u Podgorici raspolaže sa 962 mjesta, a u Domu za učenike ima mjesta za njih 180. Rok za podnošenje dokumenata za učenike je do 19. avgusta.

"Od 22. avgusta do 2. septembra vršiće se upis za studente prve godine studija, a od 5. do 23. septembra za studente druge, treće, četvrte, pete i šeste godine studija", kazao je Jovanović.

Studenti prve godine studija moraju dostaviti svjedočanstvo trećeg i četvrtog razreda srednje škole, diplomu Luča, diplomu o položenom maturskom, odnosno stručnom ispitu, potvrdu o redovnom upisu na studijski program, potvrdu o mjestu prebivališta i uvjerenje o državljanstvu ili kopiju biometrijske lične karte.

Studenti druge, treće, četvrte, pete i šeste godine studija, dostavljaju: potvrdu o ocjenama i položenim ispitima iz prethodne godine studija, potvrdu o studiranju, potvrdu o mjestu prebivališta, kopiju indeksa i uvjerenje o državljanstvu ili kopiju biometrijske lične karte.

Koga ne prime, mora naći stan

Dom studenata u Podgorici raspolaže sa 962 mjesta, a studenti koji su ostvarili pravo na smještaj i ishranu u domu obavještavaju se preko oglasne table i na internet adresi doma.

Kada su u pitanju prijave učenika za domove, uz prijavu za smještaj u dom, učenik dostavlja: uvjerenje o uspjehu iz prethodne godine školovanja, diplomu i ostale dokaze o osvojenim nagradama u domu ili van doma, ljekarsko uvjerenje nadležne zdravstvene ustanove, potvrdu o mjestu prebivališta i uvjerenje da je roditelj, odnosno staratelj kandidata primalac materijalnog obezbjeđenja (socijalne pomoći) po propisima o socijalnoj zaštiti.

Ministarstvo prosvjete je raspisalo konkurs, a komisija koja određuje spisak studenata i učenika se sastoji od pet članova.

Oni koji ne budu primljeni u domove, imaju mogućnost da nađu stan privatno ili preko agencija.

Direktor "Krstaš nekretnina" Marko Ćipović kaže da studenti koji nisu primljeni na budžet, uglavnom se prijave nekoj od agencija kako bi u kratkom vremenskom periodu dobili stan.

"Studenti se dosta prijavljuju, uglavnom za jednosobne stanove. Trenutno je pojačano interesovanje, upravo zbog upisa. Zadovoljan sam zaintresovanošću studenata, ali je ono u blagom padu u odnosu na prethodne godine", istakao je Ćipović. On je dodao da su studenti spremni da plate i skuplji stan zarad bolje lokacije.

"Studenti su najviše zaintresovani za stanove koji se nalaze preko pute Morače, u neposrednoj blizini Pravnog i Ekonomskog fakulteta. Uglavnom biraju lokacije koje su bliže njihovim univerzitetima, kako bi što manje vremena proveli u šetnji do fakulteta", rekao je Marko Ćipović. Takođe je naveo da studenti mogu naći solidan stan u zavisnosti od lokacije i opremljenosti.

Stanovi od 250 do 400 eura

"Jednosobni namješteni stanovi se mogu naći po cijeni od 250 do 400, 450 eura, zavisno od lokacije i luksuznosti opremljenosti stana. Izdavanje stana vrši se po ugovoru. Studenti potpisuju najčešće mjesečni ugovor, čime se obavezuju na redovno plaćanje. Obično stanove iznajme dva ili tri studenta da bi snizili troškove", saopštio je Ćipović.

Za one koji žele da prođu jeftinije, moraće da izdvoje za stan od 150 do 300 eura, na periferiji grada.

Oglasi u novinama ovih dana puni su ponuda za smještaj studenata i đaka, a u većini njih se naglašava da bi stanodavci radije izdali studentkinjama nego studentima.

Bonus video: