Hareme kod Berana postalo pašnjak kozama i ovcama

Vlasnici ovaca i koza svakodnevno dotjeruju stada na ispašu u Hareme, a jedno od najomiljenijih i najpovoljnijih mjesta, pored muslimanskog grobljim je i nekadašnji auto-kamp.
475 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2011. 14:47h

Iako stanovnici Harema, predgrađa Berana, negoduju duži vremenski period zbog prisustva velikog broja stada ovaca i koza, na čijoj meti su bašte, vrtovi, voćnjaci, pa čak i groblje, to područje polako se iz dana u dan pretvara u veliki katun.

Vlasnici ovaca i koza svakodnevno dotjeruju svoja stada na ispašu u Hareme, a jedno od najomiljenijih i najpovoljnijih mjesta za ispašu, pored muslimanskog groblja, cvijetnjaka, vrtova i bašta, im je i nekadašnji auto-kamp, vlasništvo hotelsko-turističkog preduzeća “Berane”, odnosno nekada nadaleko poznatog hotela “Berane”, koji duži niz godina ne radi.

“Nebrojeno puta smo se žalili nadležnim inspekcijama da suzbiju tu pojavu i zabrane dovođenje životinja na ispašu. Međutim, sve je bilo uzaludno, mi godinama trpimo i strpljenju je kraj”, rekao je Fadil Jašarović, dugogodišnji upravnik hotela “Berane”, koji živi u naselju Hareme.

Jašarović se zapitao mogu li pojedinci, u konkretnom slučaju vlasnici koza i ovaca, biti toliko drski, da od auto-kampa, “koji je i dan-danas upisan u kataloge evropskih turističkih metropola, praviti ispašu i katun”.

“U najmanju ruku, polovina Beranaca sjeća se vremena kada je auto-kamp hotela 'Berane' bio nezaobilazna destinacija za turiste bezmalo svih evropskih zemalja, koji su svake godine specijalno dolazili da kampuju u našem gradu. Nebrojeno puta, više je imalo stranih turista u kampu, nego gostiju u hotelu 'Berane'“, sjeća je Jašarović.

On je apelovao na nadležne da pod hitno preduzmu mjere i zabrane napasanje krda ovaca i koza na toj lokaciju, groblju i čitavom području predgrađa Hareme.

“Ako hotel ne radi, to ne bi trebalo da znači da se njegovo dvorište pretvara u torove za stoku”, smatra Jašarović, uz podsjećanje da je bilo obećanja da će se na pojedinim lokacijama u naselje Hareme praviti sportski tereni i igrališta, ali, kako do toga nije došlo, te lokacije su pretvorene u teren za izgradnju improvizovanih staja za stoku, uglavnom koza.

“Niko od nas ne može da utvrdi ko je njihov vlasnik. Sve što nam je preostalo je da svakodnevno evidentiramo štete u vrtovima, na zasadima, počupanom cvijeću i polomljenim voćkama”, kazao je Jašarović, pozivajući još jednom inspekcijske službe da zabrane takav način bavljenja stočarstvom, odnosno da narede vlasnicima da obuzdaju svoje životinje i da ih više ne napasaju u njihovim dvorištima i baštama.

Galerija

Bonus video: