Druženje učenika Ekonomske škole iz Nikšića sa piscem

U pripremanju programa učestvovalo je 20 učenika koji su se potrudili da na najbolji način predstave djela pisca iz Golije
239 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2011. 12:18h

Kako bi učenicima približili, prije svega, pjesnike iz kraja, profesori i učenici Ekonomsko-ugostiteljske škole iz Nikšića priredili su veče sa pjesnikom Dušanom Govedaricom.

Sala škole bila je mala da primi sve zainteresovane koji su željeli da čuju šta to "Pometenik" sa "Manitovca" preko "Pisma Marku" želi da poruči "Braći koja idu u Goliju".

"Na časovima smo učili vrste novinarskog stila. Učenici su dobili zadatak da urade intervju sa nekom poznatom ličnošću iz našeg grada i dva učenika su intervjuisala Dušana Govedaricu. Od tada pjesnik sarađuje sa nama i priprema priloge za naše zidne novine koje djeca uređuju. Na ovaj način željeli smo i da afirmišemo sekcije koje postoje u školi – literarnu, dramsku i recitatorsku", kazala je profesorica maternjeg Dijana Blečić koja je sa koleginicom Vesnom Josipović glavni "krivac" druženja pjesnika i učenika.

U pripremanju programa, prema riječima Josipovićke, učestvovalo je 20 učenika, članova pomenutih sekcija, koji su se potrudili da na najbolji način predstave djela pisca iz Golije koji je do sada objavio 16 knjiga poezije, proze i pjesama za djecu i čija djela su prevedena na 15 jezika.

"Zaista je zadovoljstvo bilo raditi sa učenicima kojima nije bilo teško da ostaju i poslije nastave kako bi što bolje pripremili dramatizaciju djela Dušana Govedarice. Mislim da smo na ovaj način dali mali doprinos kulturi grada. Planiramo da i kasnije organizujemo ovakve večeri, a prioritet će nam biti nikšićki pjesnici jer želimo da ih popularišemo i da se prisjetimo ljepote čitanja", kazala je Josipovićka.

Pjesnik nije krio zadovoljstvo što su učenici na veoma kvalitetan način prezentovali njegova djela i poklonili mu toliku pažnju.

"Do ove večeri žalio sam što sam pjesnik jer je to težak put koji sam izabrao, ali kada sam vidio kakvo mi je veče priređeno ponosan sam što sam baš to postao. Nikšić je uvijek bio grad pjesnika, ali na žalost sve je manje publike. Učenici Ekonomske škole i njihovi profesori vratili su mi nadu da se književnost opet vraća na velika vrata i da je knjiga zlato gdje se nalaze sve šifre", kazao je pjesnik koji je bio raspoložen i da odgovori na pitanja učenika koji su željeli da saznaju nešto više o sugrađaninu čija djela su zastupljena u lektiri i antologijama.

Galerija

Bonus video: