Izbjeglice sa Konika pristale da se usele u ponuđene prostorije

Beba koju je u ponedjeljak požar u kampu 1 zahvatio po desnoj strani lica je stabilno, ali se još uvijek nalazi u dječjoj bolnici na Kruševcu.
203 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2011. 14:33h

Nakon tri noći provedene pod vedrim nebom 17 porodica juče su pristale da usele u ponuđene prostorije u kampu 1 na Vrelima Ribničkim.

"Izbjeglice koje su ostele bez krova na glavom prihvatile su našu ponudu da se usele u još u ponedjeljak ponuđene prostorije, a juče već počeli da uzimaju hranu, odječu i ponuđene higijenske pakete. Ponuđene prostorije biće dodatno očišćene i adaptirane kako bi bile što uslovnije za život. Pritisak na izbjeglice je u međuvremenu splasnuo i oni su uvidjeli da je ponuđeno rješenje u njihovom interesu, a kao što smo već rekli HELP se obavezao da izgradi jedan objekat za njihov smještaj", kazao je Željko Šofranac, direktor Zavoda za izbjeglice.

Crveni krst Crne Gore za sedamnaest porodica koje su zbog požara izgubile krov nad glavom u izbjegličkom “kampu 1” na Vrelima Ribničkim, odmah nakon vijesti o požaru, u skladu sa svojim mogućnostima, obezbjedio je interventnu humanitarnu pomoć.

"Žrtvama požara je određen privremen smještaj u prostorijama koje Crveni krst koristi za obrazovne aktivnosti. Nakon uvida u najurgentnije potrebe ugroženih stanovnika, za njih je obezbijeđena pomoć u vidu paketa sa hranom, higijenskih paketa, dušeka, ćebadi, kuhinjskih setova, kanistera sa vodom, obuće odjeće. Ova pomoć je obezbijeđena uz podršku UNHCR-a, čiji je Crveni krst izvršni partner na projektu", saopštila je generalna direktorka Crvenog krsta Jelena Dubak.

Ona je kazala da žale zbog odbijanja pomenutih porodica da prime pomoć, jer su se među ugroženima nalazili žene i djeca.

"Želimo da istaknemo da Crveni krst ne može da rješava sve probleme i odgovori na sve njihove potrebe. Za to su zadužene brojne druge institucije i organizacije. Crveni krst će i dalje nastaviti da djeluje u skladu sa svojom humanitarnom misijom, trudeći se da stanovnicma kampa Konik olakša svakodnevnu pomoć", kazala je Dubak.

Beba stabilno

Beba koju je u ponedjeljak požar u kampu 1 zahvatio po desnoj strani lica je stabilno, ali se još uvijek nalazi u dječjoj bolnici na Kruševcu. Prema riječima Gorice Soković, PR Kliničkog centra Crne Gore, djevojčica će u bolnici najvjerovatnije ostati do ponedjeljka.

Galerija

Bonus video: