Ništa od donacije za Ilino, ŽICG zaobišao zakon

Rukovodstvo Željezničke infrastrukture nije odgovorili je li tražilo saglasnost od Odbora direktora ili resora saobraćaja
98 pregleda 0 komentar(a)
prelaz, Šušanj, Foto: Radomir Petrić
prelaz, Šušanj, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 28.03.2018. 14:39h

Hrvatska kompanija Altpro razmišlja da odustane od donacije opreme Željezničkoj infrastrukturi Crne Gore (ŽICG) za pružni prelaz u Šušanju, jer crnogorska kompanija nije poštovala zakonsku proceduru.

Pružni prelaz Ilino u Šušanju jedna je od crnih tačaka na crnogorskom dijelu pruge Beograd - Bar, a posljednji smrtni slučaj dogodio se prije nešto više od godinu, kada je poginuo dječak.

Iz ŽICG “Vijestima” od prošle sedmice nijesu odgovorili na pitanja da li su tražili saglasnost Odbora direktora ili Ministarstva saobraćaja da prime donaciju, a kako to predviđa Zakon o sprečavanju korupcije. Nezvanično je nedavno iz Ministarstva saopšteno da saglasnost nije tražena.

Oni nijesu odgovorili ni na pitanje da li je izvršni direktor Milan Čolaković samoinicijativno odlučio da pregovara o donaciji, iako mu to Zakon zabranjuje.

Zakon o sprečavanju korupcije predviđa da čelnici državnih ustanova, institucija i preduzeća (javni funkcioneri) ne mogu samostalno zaključivati ugovore o sponzorstvima i donacijama. Navodi se da pravilnike o slučajevima primanja donacija ili sponzorstava propisuju nadležni resori, a da mišljenje o tome da li donacija može dovesti do sukoba interesa ili korupcije.

Ustaljena praksa do sada je bila da ustanove ili preduzeća traže saglasnost za donacije velike vrijednosti, od upravnog ili odbora direktora ili od nadležnog resora, što je u krajnjem verifikovala Vlada.

Nakon pisanja “Vijesti” da menadžment ŽICG nije ispoštovao proceduru, iz hrvatske kompanije “Altpro” su naveli da će “razmotriti odluku o donaciji, kao i uopšte o radu u Crnoj Gori, te o svemu obavijestiti Ministarstvo vanjskih poslova i privrednu komoru Crne Gore”.

Iz te kompanije su kazali da su “zamolbu crnogorske željeznice za davanje donacije prihvatili bez uslova, u najboljoj namjeri i nije nam to prvi put da smo napravili”.

“Crna Gora nama do sada nije bila tržište gledajući veličinu željeznice i tendera, ali svako tržište zaslužuje istu i dužnu pažnju pogotovo ono za koje ste malo vezani sentimentalno”, pojasnili su iz kompanije Altpro.

Oni navode da su prije 10-ak godina samo jednom konkurisali na crnogorskim tenderima:

“Prije desetak godina našu opremu je nudio naš partner, ali je odbijena jer vi želite samo opremu jedne multinacionalke. To imamo napismeno”, pojasnili su iz kompanije Altpro.

Oni navode da su prema broju proizvoda za željeznicu najveće preduzeće u jugoistočnoj Evropi.

Pružni prelaz Ilino u Šušanju, po broju udesa i sa najtežim ishodom, odavno je jedna od najcrnjih tačaka na prugama.

Mještani i Opština Bar od prošlog marta od ŽICG traže da se postavi rampu na ovom prelazu.

Jedan od inicijatora postavljanja rampe Danilo Rondović ranije je izjavio za “Vijesti” da im je obećano da se rampa može očekivati u aprilu ove godine.

“I nostalgija vlasnika motivisala humanost”

Kao jedan od motiva kada su odlučili da doniraju opremu ŽICG iz Alpro kompanije navode da je jedan od vlasnika “proveo svoje najljepše stručne dane, kao mladi inženjer “Končara” u servisu lokomotiva serije 461 u Baru”.

“Zbog toga smo rado izašli u susret kad je u pitanju donacija za prelaz u Šušanju”, navodi se u mailu dostavljenom “Vijestima”.

Bonus video: