Mještani Beransela ne daju smeće na Vasove vode

Na prilazu deponiji sinoć su ostali mještani, kamioni i radnici Komunalnog preduzeća iz Berana, ali i iz Bijelog Polja koji su u znak solidarnosti juče došli da pomognu da se grad što prije očisti od otpada koji se skuplja već 14 dana
106 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2011. 10:52h

Rješenje Osnovnog suda u Beranama, kojim se zabranjuje blokada gradske deponije na Vasovim vodama, mještani Beransela juče nijesu poštovali. Zbog toga je i 14. dan Berane ostalo zatrpano smećem, a puni kamioni Komunalnog preduzeća koji su natovareni još prije nedjelju dana, juče su ostali na prilaznom putu do deponije.

Rukovodstvo Komunalnog preduzeća je juče ujutro, nakon što su se mještani masovno okupili na ulazu u deponiju, i spriječili istovar smeća, zatražilo asistenciju policije, koja je došla na lice mjesta. Pregovori predstavnika policije i mještana su trajali gotovo čitav dan, a molili su jedni druge da napuste Vasov do, pa je na kraju dana otišla policija, a stanovnici Beransela ostali da brane ulaz u deponiju.

Kako je saopštio predstavnik mještana Svetislav Tomović, rješenje Osnovnog suda o deblokadi deponije, koje je dobilo oko 50 stanovnika Beransela, oni smatraju nevalidnim, zakonski neutemeljenim i ne namjeravaju da ga poštuju.

Tomović i Premović u policiji

Tomović je obavijestio učesnike protesta na Vasovim vodama, da svi oni mještani kojima je uručeno rješenje neće učestvovati u daljim blokadama deponije, ali, kako je naglasio, Beranselo ima 4.000 stanovnika, od kojih se svojim potpisima njih 800 javno deklarisalo da su protiv odlaganja smeća na toj lokaciji i protiv izgradnje sanitarne deponije i reciklažnog centra za četiri opštine, i da će oni nastaviti proteste.

“Sve dok 4.000 rješenja ne bude uručeno, u grupama ćemo blokirati Vasove vode i istrajati u svom naumu, a to je istjerivanje pravde i zakona na čistac“ rekao je Tomović. Okupljenima se obratio i Mladen Premović, mještanin, koji je ponovio da Beranselo neće dozvoliti nikakve dalje radnje ili aktivnosti na Vasovim vodama i da će se demokratskim sredstvima boriti da se nikad više ne nastavi odlaganje smeća na toj lokaciji. Protestu je prisustvovalo i sveštenstvo manastira Đurđevi stupovi.

Tomović i Premović juče su pozvani i na informativni razgovor u policiju, koji je trajao nekoliko sati, a nakon toga pripadnici policije su ponovo došli na lokaciju i nastavili pregovore u stražarnici Komunalnog preduzeća.

Svi složni i ostaju na Vasovim vodama

Poslije toga Tomović je saopštio okupljenim građanima da urade kako smatraju da treba u toj situaciji.

“Ako neko želi da ide kući neka mu je srećan put, a ko neće, ostaje da blokira prilaz deponiji” saopštio je Tomović, a mještani su jednoglasno kazali da će svi ostati na Vasovim vodama.

Policajci nijesu davali nikakve izjave nakon pregovora, pozdravili su okupljene i otišli.

U međuvremenu, na protest je došla grupa činovnika opštinske Komunalne policije, koji je tražila od mještana da puste kamione da istovare smeće što nije prihvaćeno.

Na prilazu deponiji sinoć su ostali mještani, kamioni i radnici Komunalnog preduzeća iz Berana, ali i iz Bijelog Polja koji su u znak solidarnosti juče došli da pomognu da se grad što prije očisti od otpada koji se skuplja već 14 dana.

Niko od rukovodstva Opštine Berane i Komunalnog preduzeća juče se nije pojavljivao na Vasovim vodama, niti je izdato bilo kakvo saopštenje povodom najnovije blokade.

Galerija

Bonus video: