Klinički centar opet nema lijeka protiv kancera

Lijek “bleomicin” namijenjen je za liječenje oboljelih od Hočkinovog i ne-Hočkinovog limfoma, karcinoma testisa, jednjaka, grlića materice i skvamoznih ćelija u predjelu glave i vrata, kao i kod pacijenata sa dijagnozom kancera kada dolazi do nakupljanja tečnosti u plućima
2005 pregleda 6 komentar(a)
Lijek falio Kliničkom centru i u aprilu, Foto: Shutterstock
Lijek falio Kliničkom centru i u aprilu, Foto: Shutterstock

Klinički centar (KC) ponovo je ostao bez lijeka “bleomicin” - citostatika koji se koristi u liječenju oboljelih od nekih vrsta kancera, saznaju “Vijesti” nezvanično.

Iz apotekarske ustanove “Montefarm”, koja snabdijeva zdravstvene ustanove ljekovima, nijesu odgovorili “Vijestima” koji je razlog nestašice, koliko doza su isporučili KC i kada se očekuje isporuka.

Lijek “bleomicin” namijenjen je za liječenje oboljelih od Hočkinovog i ne-Hočkinovog limfoma, karcinoma testisa, jednjaka, grlića materice i skvamoznih ćelija u predjelu glave i vrata, kao i kod pacijenata sa dijagnozom kancera kada dolazi do nakupljanja tečnosti u plućima.

Taj citostatik falio je u KC sredinom aprila, pa su pacijenti morali da prekinu ili odlože terapiju.

Iz “Montefarma” je tada saopšteno da je isporuka kasnila zbog proizvođača. Ovaj citostatik, međutim, mogao se kupiti u Srbiji.

“Bleomicin” je isporučen najvećoj zdravstvenoj ustanovi 22. aprila, da bi samo petnaestak dana kasnije došlo do nove nestašice.

Početkom marta, Klinički centar ostao je bez citostatika 5-fluorouracil (5FU), koji se koristi za liječenje pacijenata oboljelih od karcinoma želuca i debelog crijeva. Pojedinim pacijentima tada je zbog nestašice odložena terapija i nijesu mogli da prime potrebnu dozu lijeka.

Iz “Montefarma” su tada odgovorili da se lijek nalazi na carini i da će početkom naredne sedmice da bude dostavljen i Kliničkom centru, ne preciziravši šta je razlog nestašice.

Sedam dana kasnije, 9. marta, “Vijesti” su objavile da najvećoj zdravstvenoj ustanovi fali lijek “paklitaksel” (taksol), koji se koristi za liječenje kancera dojke.

Pacijenti su apelovali na nadležne da obavijeste pacijente kada su zalihe pri kraju, a nema nove isporuke, ili da ih upute u druge zdravstvene centre.

Iz “Montefarma” su tada odgovorili da će “taksol” da bude isporučen za tri dana.

Prema informacijama sa portala Uprave za javne nabavke, Montefarm je sredinom decembra, prilikom godišnje nabavke ampuliranih ljekova, tražio i citostatik bleomicin.

U drugoj polovini februara, “Montefarm” je potpisao ugovor sa farmaceutskom kompanijom o isporuci više ljekova, između ostalog i “bleomicina”. Ugovorom je precizirana cijena od 15.300 eura za 600 ampula ovog lijeka.

“Vijesti” su u drugoj polovini prošlog mjeseca objavile da su domovi zdravlja ostali bez vakcine protiv hepatitisa B za djecu. Prethodno je falila i vakcina “pentaksim” kojom se djeca štite od pet bolesti - difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječje paralize i hemofilusa tipa B, ali je ubrzo distribuirana domovima zdravlja širom Crne Gore.

Iz “Montefarma” su kazali da su vakcinu protiv hepatitisa B tražili dva puta putem tendera, ali da nije bilo ispravnih ponuda.

“U toku je nova tenderska procedura po hitnom postupku za ovu vakcinu i nadamo se da će biti realizovana. Što se tiče ostalih vakcina, snabdjevenost je kontinuirana i zadovoljavajuća”, navodi se u odgovoru.

Bonus video: