U Nikšiću počela ugradnja limitatora buke

Za 26 ugostiteljskih objekata, od oko 80 koliko ih ima u užem centru grada, trenutno je sproveden postupak i doneseno rješenje za ugradnju limitatora i u narednim danima će taj posao morati da se završi
2942 pregleda 3 komentar(a)
Milović, Foto: Svetlana Mandić
Milović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 25.06.2019. 12:39h

U nikšićkim lokalima počela je ugradnja limitatora buke koji će u narednim danima biti postavljeni u 26 ugostiteljskih objekata koji se nalaze u strogom centru grada.

“Ugradnja limitatora počela je u ‘Njegoševoj’ ulici, u takozvanom ‘Sutomoru’, gdje je buka najveća i najveći broj prijava građana. Upravni postupci su skoro završeni, svi su dobili rješenje da moraju da ugrade limitatore i to će biti postepeno obavljeno. U ugostitljskim objektima koji ne budu imali ugrađene limitatore, Komunalna policija će redovno kontrolisati nivo buke, a kazne se kreću u iznosu od dvije hiljade do 20 hiljada eura”, kazao je načelnik Komunalne policije, Novica Milović, uz napomenu da će u narednih desetak dana limitatori biti postavljeni u centralnoj “Njegoševoj” ulici.

Podsjetio je da je Pravilnik o buci, koji je propisalo Ministarstvo turizma, stupio na snagu 1. maja, kao i da će svi ugostiteljski objekti morati da ugrade limitatore.

“Limitatori ograničavaju jačinu zvuka na nivo propisan zakonom, a to je 65 decibela van lokala i 75 decibela u lokalu i ukoliko se to prekorači limitator zvuk automatski smanjuje do određenog nivoa. Time se štiti građanin, radnik u ugostiteljskom objektu i sredina. Vlasnici ugostiteljskih objekata imaju određene predrasude kada su u pitanju limitatori, jer smatraju da će biti smanjen zvuk, a navikli su na veću buku, glasnu muziku”, kazao je Milović.

Stručni saradnik Instituta sigurnosti iz Podgorice, Boško Perović, podsjetio je da je granična vrijednost za noćne klubove 90 decibela, kao i da će vlasnici ugostiteljskih objekata koji imaju živu svirku morati da imaju sisteme koji će biti limitirani ili će izvođači morati da limitiraju svoj sistem.

“Limitator je tehnički elektronski uređaj koji u slučaju prekoračenja nivoa zvuka na koji je baždaren, pusti za kratko vrijeme da radi i nakon toga vraća na nivo zvuka na koji je baždaren, što znači da nema ukidanja muzike, ni prekida struje, što je povoljno za vlasnike ugostiteljskih objekata”, objasnio je Perović.

Marko Đešnjić, konobar u Pivnici “La Trappe” gdje je postavljen prvi limitator u Nikšiću, kazao je da su i do sada poštovali zakon o nivou buke, da nijesu imali pritužbe građana da je u lokalu glasna muzika, tako da njima limitatori neće predstavljati nikakav problem već će nastaviti da rade kao i do sada.

U užem dijelu grada ima oko 80 ugostiteljskih objekata a ugradnja limitatora buke osim u Nikšiću počela je i u Baru i u Herceg Novom.

Bonus video: