Obnovljena spomen česma u selu Klenak

Spomen česmu su obišli i potpredsjednik Vlade, Milutin Simović, i predsjednik Opštine Nikšić, Veseln Grbović, sa saradnicima
1231 pregleda 0 komentar(a)
Sa manifestacije, Foto: Svetlana Mandić
Sa manifestacije, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 14.09.2019. 16:15h

U selu Klenak, mjestu Kruška, obnovljena je spomen česmu koji su mještani sela Klenak i Somine podigli 1961. godine i na njoj ugradili granitnu ploču sa imenima 24 poginula borca narodnooslobodilačkog rata (NOR) iz pomenutih sela.

“Veliki dorinos borbama za oslobođenje Crne Gore, Banjani su dali svojim učešćem u bitkama na Grahovcu i Vučjem Dolu, u balkanskim ratovima i Prvom i Drugim svjetskom ratu. Banjani su se pročuli po Crnoj Gori i dalje po brojnim i uglednim bratstvima iz kojih su poticali mnogi valjani ratnici i intelektualci“, kazao je predsjednik Udruženja boraca NOR-a i antifašista Nikšić, Slobodan Bato Mirjačić.

Podsjetio je da je u Drugom svjetskom ratu iz Banjana poginulo 168 boraca i 25 žrtava fašističkog terora, a da su tri borca sa pomenutog područja proglašena za narodne heroje.

„Potpredsjednik Vlade, Milutin Simović, pomogao je da ovo spomen-obilježje ovako blista, a stari Đuro Zečević je sa svojim mještanima i donatorima danima radio, na čemu im se svima zahvaljujem. Vrijedni Klenčani su 1961. godine sami izgradili ovo spomen-obilježje. Da je sreće ovakvih akcija po selima trebalo bi da bude više jer se na ovaj način vraća dug onima koji su dali svoje živote za slobodu“, kazao je Mirjačić i poručio da se žrtve ne smiju zaboraviti, a da se spomenici moraju čuvati i obnavljati.

Spomen česmu su obišli i potpredsjednik Vlade, Milutin Simović, i predsjednik Opštine Nikšić, Veseln Grbović, sa saradnicima.

Na teritoriji nikšićke opštine postoji oko 250 spomenika i spomen obilježja iz NOB-a, a obnovljen je i spomenik u selu Petrovići.

Bonus video: