Poništen oglas za zapošljavanje u budvanskom Vodovodu

Carević je savjetovao rukovodstvu opštinske firme da se odloži zapošljavanje dok traje epidemija
1890 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada Vodovoda u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Zgrada Vodovoda u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 09.04.2020. 21:53h

Direktorka “Vodovoda i kanalizacije” Jasna Dokić poništila je oglas koji je raspisan za pomoćnika direktora u tom opštinskom preduzeću, nakon dopisa koji joj je uputio gradonačelnik Budve Marko Bato Carević.

Dokićeva je zatražila mišljenje Opštine Budva, kao osnivača tog gradskog preduzeća, nakon što je Odbor direktora Vodovoda donio moratorijum na zapošljavnje u narednih tri mjeseca te naložio izvršnoj direktorki da poništi sve aktivne oglase, prije svega onaj raspisan za pomoćnika direktora.

Time je donekle stavljena tačka na otvoreni sukob Demokrata i Demokratskog fronta, koji je izbio nakon što je 23. marta izvršna direktorka raspisala oglas za svog pomoćnika. Dokićeva je kadar DF, dok je predsjednik Odbora direktora Vodovoda i kanalizacije DOO Budva Zdravko Pavlović član Demokrata i nekadašnji šef kabineta bivšeg gradonačelnika Dragana Krapovića.

Pavlović je odmah nakon što je oglas raspisan uputio zahtjev Dokićevoj da objasni zbog čega je raspisala oglas u trenutku kada se grad suočava sa epidemijom koronavirisa i pozvao je da poništi oglas.

“Odbor direktora donosi odluku o moratorijumu na zapošljavanje tokom naredna tri mjeseca. Odluka podrazumijeva da u periodu od 1. aprila do do 30. juna, ‘Vodovod i kanalizacija’ neće oglašavati slobodna radna mjesta i zaključivati ugovore o zasnivanju radnog odnosa na određeno ili neodređeno vrijeme, ugovore o djelu, ugovore o privremenim povremenim poslovima. Takođe, u narednom periodu Društvo neće zaključivati ugovore o ustupanju odnosno preuzimanju radne snage. Nalaže se izvršnom direktoru da popništi sve aktuelen oglase o zapošljvanju“, navodi se u odluci donijetoj 30. marta,koju potpisuje Pavlović.

Ukoliko u toku naredna tri mjeseca, kako je pojašnjeno u odluci, dođe do isteka roka postojećih ugovora o radu, daje se mogućnost izvršnoj doirektorki da ih produži, ukoliko i dalje postoji potreba za angažovanjem tih radnika.

“Uzimajući u obzir postojeću situaciju izazvanu pojavom epidemije koronavirusa, te uvažavajući preporuke Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti i Vlade Crne Gore, a u cilju blagovremene zaštite ‘Vodovoda i kanalizacije’ od štetnih posljedica zbog izmijenjenih poslovnih okolnosti, Odbor direktora smatra da treba dati prioritet unutrašnjoj reorganizaciji poslova prije nego dodatnom zapošljavanju, kako bi se sačuvala i unaprijedila efikasnost rada“, navodi se u obrazloženju Odbora direktora. Odbor direktora smatra da u uslovima ograničenog kretanja ili skraćenog ili znatno izmijenjenog rada upravnih i sudskih organa u Crnoj Gori, potencijalni kandidati za raspisane oglase za slobodna radna mjesta ne bi imali fer i jednake uslove.

Kako je ranije saopšteno iz službe izvršne direktorke, prijavljivanje i javno oglašavanje, poslodavac vrši u skladu sa propisima i odredbama Zakona o radu.

“Važećim pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta ‘Vodovod i kanalizacija’, predviđeno je 249 radnih mjesta. U naprijed navedenom pavilniku, predviđena su dva pomoćnika izvršnog direktora“, navedeno je u odogovoru.

U Vodovodu, kako su saopštili na dan 29. februra ima 225 zaposlenih na neodređeno vrijeme i 15 zaposlenih na određeno vrijeme što čini ukupan broj od 240 izvršilaca. Inače, da je potrebno uvesti tromjesečni moratorijum na zapošljavanje za kompletnu opštisku administraciju, te ostala javna preduzeća i ustanove, čiji je osnivač lokalna upravca, stav i vladajuće Crnogorske, koja je zatražila da Opština takvu odluku i zvanično donese.

Bonus video: