"Još nije pravo vrijeme za druženja, izlaske, šetnje..."; Tri pacijenta na respiratoru, sa liječenja otpušteno četvoro djece

"Ovo nije rezultat Instituta, ni Kliničkog centra ovo je rezultat svih nas. Posebno građana koji su se pridržavali mjera dosljedno, odgovorno...", kazao je Begić
40672 pregleda 42 komentar(a)
Senad Begić i Saša Radović, Foto: PR Centar
Senad Begić i Saša Radović, Foto: PR Centar
Ažurirano: 23.04.2020. 17:44h

Institut za javno zdravlje apelovao je na građane da se i pored popuštanja nekih mjera nastavi sa održavanjem distance i da je uloga asimptomstskih vironoša velika.

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje, Senad Begić na konferenciji za novinare rekao je da posljednjih mjesec dana napravljen "nestvaran rezultat".

"U Kliničkom centru Crne Gore trenutno se od kovida-19 liječi 17 pacijenata, od kojih deset na Infektivnoj klinici, saopštio je direktor Dječije bolnice Saša Radović.

Saša Radović
Saša Radović(Foto: Screenshot)

"Tri pacijenta priključena su na respiratore i oni su životno ugroženi", rekao je on.

Dodao je da je u Baru na liječenju tri pacijenta, otpušteno četvoro djece, u Nikšiću tri i u Beranama jedan pacijent

Kazao je da je od početka pandemije inficirano 51 dijete.

Trenutna situacija zahtijeva oprez

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje, Senad Begić rekao je da je u posljednjih mjesec dana napravljen "nestvaran rezultat".

"Ovo nije rezultat Instituta, ni Kliničkog centra ovo je rezultat svih nas. Posebno građana koji su se pridržavali mjera dosljedno, odgovorno...", kazao je Begić.

Istakao da trenutna situacija zahtijeva oprez.

Senad Begić
Senad Begić(Foto: screenshot)

"Svi smo željni druženja, izlazaka, šetanja, priče. Još nije pravo vrijeme za te vrste interakcija. Molim da nastavimo sa održavanjem distance i uloga asimptomstskih vironoša je velika", kazao je Begić.

Dodao je da epidemiologe posebno brine neodržavanje distance ljudi, kretanje u grupama, grljenje.

"Mislim da mjere u ovom trenutku nijesu previše ni olabljavljene, jedino popuštanje se zapravo odnosi na zabranu kretanja. Treba se pridržavati mjera i da održimo ovakav rezultat i u narednom periodu", rekao je on.

Begić: Bez sekundarnog obolijevanja u mjestu Biokovac

Odgovarajući na pitanje novinara kazao je da što se tiče naselja na teritoriji opštine Bijelo Polje, "ono je u nadležnosti Doma zdravlja Bijelo Polje".

"Prvo skidamo kapu mještanima Biokovca, a potom i bjelopoljskim zdravstvenim radnicima. U posljednje tri sedmice nismo imali slučajeve sekundarnog obolijevanja. Ekipe su na terenu i onda kada lokalni epidemiolozi procijene i kada se ispune druge zakonom predvđene okolnosti, doći će baš kao u Tuzima do popuštanja mjera. Testirali smo više od oko 400 slučajeva i na Vrelima Ribničkim takođe, nismo otkrili ni jedan sekundarni slučaj", kazao je Begić.

Poručio je građanima da ako su uspjeli da dva Vaskrsa provedu u kućama i zadovolje svoje duhovne potrebe, da je siguran da će naći potrebu da je zadovolje i za jednim roštiljem za 1. maj.

Preporuka Instituta prekrivanje usta i nosa bilo kojojm vrstom marame, maske

On je kazao da se nošenje maski i prekrivača preko usta i nosa razmatra i da će u tom pravcu ići preporuke Instituta za javno zdravlje

"Kvantum dokaza jasno ukazuje da maske pružaju zaštitu. To će biti preporuka Instituta, prekrivanje usta i nosa bilo kojojm vrstom marame, maske. Hirurške maske i ostala respiratorna oprema biće sve dostupniji", kazao je Begić.

Institucionalni karantini dali rezulta

On se osvrnuo i na slučaj pozitivnog na COVID-19 koji je smješten u institucionalnom karantinu u Ulcinju.

"Ispostavilo se da je postojanje tih karantina urodilo plodom. Gospodin koji je juče testiran pozitivno bio je u 13. danu karantina, i spremao se za prelazak u kućni karantin. Bukvalno smo ga uhvatili u posljednjem danu inkubacije. Ne smijem pomisliti šta bi bilo da nije bio u karantinu", rekao je Begić.

"Pretpostavljam da će se ponovo pokrenuti priča o povećanju zarada"

Kako kao struka komentarišete da su poslanici vlasti odbili da se raspravlja o povećanju zarada zdravstvenim radnicima.

''Ta diskusija mi je promakla. Pretpostavljam da će se ponovo pokrenuti priča. To što sada nije nešto u Skupštini prošlo, ne znači da neće ubuduće hoće ili obrnuto'', kazao je Begić.

Vakcinacije se ne smiju prekidati

Radović je kazao da se vakcinacije, uprkos situaciji sa virusom, ne smiju prekidati.

"Postoje i drugi virusi, i te kako opasni. Ako je neko preskočio vakcinaciju, poručujemo da ambulante rade", kazao je Radović.

Begić se nadovezao da smo 2018. imali epidemiju malih boginja.

"Protiv morbila, malih boginja imamo adekvatno oružje, i nema nijednog razloga zbog čega se ne bi nastavilo sa zaštitom djece i odrasilh od drugih zaraznih bolesti".

Dojenje se preporučuje

Radović je kazao da se dojenje preporučuje.

"Treba jasno objasniti sve prednosti ovog načina ishrane. Rizik da majka prenese koronu na dijete postoji, ali ako poštujete sve mjere higijene i adekvatan kontakt sa djetetom treba dojiti. I odluka da se dojenje na određeni period prekine je na roditeljima. Ukoliko se donese i to podržavamo naravno".

"Češća je frekventnost između Podgorice i Tuzi nego Tivta i Herceg Novog"

Begić je ponovio da je nošenje maski osnovna mjera.

"Nemoguće i nerealno očekivati da se mjerama i preporukama pokriju svi oblici privređivanja. Mjere su opšte, a zanatlije će ih prilagođavati shodno svojoj grani kojom se bave", dodao je Begić.

On je komentarišući mogućnost cirkulisanja među gradovima u Boki to poredio sa saobraćajem između Tuzi i Podgorice.

"Opštine Tuzi i Podgorica su geografska cjelina koja je saobraćajno, ekonomski i poslovno povezana. Češća je frekventnost stanovnika između Podgorice i Tuzi nego recimo Tivta i Herceg Novog, ili nekog drugog mjesta u Boki", kazao je Begić.

Bonus video: