U funkciji aplikacija eDnevnik za roditelje

Iz Ministarsva prosjete kazali su da su aplikacija i portal posebno značajni u trenutnim okolnostima, kada roditelji nijesu u prilici da se u školi upoznaju sa informacijama važnim za školovanje djeteta
2984 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Ministarstvo prosvjete i Crnogorski Telekom napravili su aplikaciju eDnevnik na kojoj će biti dostupne sve informacije o ocjenama, vladanju učenika kao i ključne novine iz sistema, poput UčiDoma inicijative, polaganju maturskih i stručnih ispita.

Iz Ministarsva prosjete kazali su da su aplikacija i portal posebno značajni u trenutnim okolnostima, kada roditelji nijesu u prilici da se u školi upoznaju sa informacijama važnim za školovanje djeteta.

Kako su objasnili, portal i aplikacija nude informacije o zakazanim vladanju, izostancima, pregled ocjena sa eksternih testiranja i pregled svih ocjena po nastavnim predmetima uz podatke o tome kada je ocjena evidentirana u Informacionom sistemu obrazovanja.

Navodi se da za svaki nastavni predmet postoji i hronološki pregled ocjena, kao i prosječna ocjena.

Kako je saopšteno, dio portala pod nazivom "Saradnja sa roditeljima" namijenjen je informisanju o terminima roditeljskih sastanaka, planiranim izletima, ekskurzijama i sličnim opštim obavještenjima.

“U ovom trenutku, dok traje obustava nastave, taj dio portala može poslužiti da roditelji dobiju opšta obavještenja sa nivoa škole, odnosno od odjeljenskog starješine”, rekli su iz Ministarstva.

Dio portala "Kontakt", kako su rekli, planiran je za komunikaciju roditelja i odjeljenskog starješine, tako što roditelj može da postavi pitanje na koji će odgovor dobiti putem e-maila.

„Za prijavljivanje na portal i aplikaciju, roditelji od odjeljenskog starješine dobijaju korisničko ime i lozinku. Prilikom pristupa portalu roditelju su dostupne isključivo informacije koje se odnose na njegovo dijete“, navodi su u saopštenju.

Portparolka Ministarstva prosvjete Milica Lekić, kazala je da je to još jedan korak u digitalizaciji u obrazovanju.

„Radimo sve što možemo da sistem digitalizujemo na način da djeci i roditeljima informacije i podaci budu brzo i lako dostupni i da im olakšamo komunikaciju sa školom i razmjenu informacija“, rekla je Lekić.

PR Crnogorskog Telekoma Matija Otašević, objasnio je da aplikacija omogućava roditeljima da pažljivo prate aktivnosti djeteta u obrazovanju i uključe se intenzivnije na vrijeme, ukoliko je to potrebno.

„Izuzetno smo zadovoljni rezultatom. Vjerujem da je eDnevnikMe najbolji primjer kako Crnogorski Telekom sa javnim sektorom stvara svijet novih mogućnosti“, rekao je Otašević.

Bonus video: