Sea dance u ritmu korone, neizvjesno kako će izgledati

Organizatori kažu da će festival imati novi format i da razmatraju opcije koje će biti u skladu sa mjerama i preporukama NKT-a...
6401 pregleda 6 komentar(a)
Detalj sa prošlogodišnjeg izdanja, Foto: Sea dance
Detalj sa prošlogodišnjeg izdanja, Foto: Sea dance

Organizatori razmatraju kako će izgledati ovogodišnje izdanje festivala “Sea dance”, koji bi trebalo da bude održan od 28. do 30. avgusta na plaži Buljarica.

“Vijestima” je rečeno da će festival imati novi format i da organizatori razmatraju opcije koje će biti u skladu sa mjerama i preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) za sprečavanje širenja koronavirusa, a s ciljem zaštite zdravlja svih posjetilaca.

“Imajući u pitanju složenost i važnost ove teme, očekujemo da ćemo u narednom periodu realizovati niz sastanaka sa nadležnim institucijama i partnerima u projektu, kako bismo zajedno pronašli najbolja rješenja za realizaciju ovogodišnjeg festivala ‘Sea dance’”, odgovorili su “Vijestima” organizatori na pitanje - kakvi su planovi za ovogodišnji festival.

Organizatori su još prije nekoliko mjeseci započeli promotivnu kampanju najavljujući gostovanje jednog od najboljih svjetskih di-džeja, holandske superzvijezde Martina Geriksa...

“Neki od vodećih eksperata iz javnog i privatnog sektora Hrvatske, Crne Gore i Srbije na nedavno održanom panelu pod nazivom ‘Turizam na respiratoru’ u okviru međunarodne online konferencije u organizaciji EXIT-a, složili su se u ocjeni da će kreativnost i nova inovativna rješenja prilikom stvaranja novih turističkih proizvoda biti ključna za oporavak turističke industrije, pogotovo imajući u vidu procjene da će nove generacije biti prve koje će se odvažiti na putovanja, te da će države koje to prepoznaju brže oporaviti turizam od drugih”, rekli su “Vijestima”.

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević još nije potpisao aneks ugovora za održavanje ovogodišnjeg festivala.

Jedan od razloga što još nije jasno kako će se Opština Budva ophoditi prema ovogodišnjem izdanju festivala je i jaka ekonomska kriza koja već potresa lokalnu upravu, jer je kasa praktično ispražnjena.

Carević je ranije za “Vijesti“ kazao da se zasada, dok su još na snazi mjere NKT-a, ne može razmišljati o festivalu, ali da lokalna uprava nije odustala.

On je predložio i odlaganje festivala, ocijenivši da je u ovom trenutku teško iz kase izdvojiti pola miliona eura za njegovo održavanje.

“Nijesam potpisao aneks ugovora, mislim da ćemo sa organizatorom postići dogovor. Uvjeren sam da su i oni sami svejsni društvene i zdravstvene odgovornosti, jer ćemo u dužem periodu morati se pridržavati propisanih mjera, socijalne distance, te da nije pametno, prije svega zbog zdravlja samih učesnika i brojnih posjetilaca, da festivala bude održan krajem ljeta. Za mene kao nekoga ko je na čelu ovoga grada je izuzetno važno da se budžet troši racionalno. Šta će vrijeme donijeti, o tom-potom“.

Carević je naveo da su mnogi fetsivali odloženi u Evropi, poput čuvenog festivala piva “Oktoberfest” i “Evrovizije”.

Organizatori su saopštili da je prošlogodišnje izdanje festivala tokom tri dana posjetilo 63.000 ljudi, iz više od 40 zemalja.

“Sea dance” festival je i prošle godine proglašen za jedan od 10 najboljih u Evropi na Evropskim festivalskim nagradama, najznačajnijem festivalskom takmičenju na planeti. U glasanju je učestvovalo više od 350 hiljada fanova širom svijeta, a “Sea dance” je postao jedini festival Mediterana kojem je šesti put zaredom pošlo za rukom da uđe u elitno društvo najboljih evropskih festivala...

Opština Budva je lani za festival izdvojila 300 hiljada eura, a Turistilčka organizacija Budve 200 hiljada eura.

Vlada Crne Gore finanisrala je organizaciju festivala sa 300 hiljada eura.

Festival “Sea dance” organizuje se u Budvi od 2014. godine kao produžetak Festivala “EXIT” koji se organizuje u Novom Sadu. Imajući u vidu značajan uspjeh “Sea dance” festivala već prve godine, kada je proglašen za najbolji evropski muzički festival u 2014. godini, Opština Budva je potpisala ugovor o desetogodišnjoj saradnji na organizaciji manifestacije. Ugovor je zaključen u Budvi, 11. decembra 2015.

Zaključkom Vlade od 28. maja 2015. i dopunom zaključka od 12. juna, date su smjernice ministarstvima zdravlja, unutrašnjih poslova, održivog razvoja i turizma, vanjskih poslova i evropskih integracija i Nacionalnoj turističkoj organizaciji u smislu obezbijeđivanja neophodnih preduslova za kvalitetno organizovanje festivala...

“Grad teatar” će biti spreman ako virus dozvoli

Održavanje jednog od najprestižnijih kulturnih festivala u Crnoj Gori - “Grad teatar” takođe je na čekanju zbog pandemije koronavirusa.

Direktorka javne ustanove “Gradteatar” Milena Lubarda Marojević kazala je za “Vijesti” da mogućnost i termin održavanja 34. festivala zavisi od mjera koje u julu i avgustu budu na snazi.

“Prije svega mislimo na mogućnost okupljanja ljudi na otvorenom, kao i na međusobno otvaranje granica zemalja regiona. Ukoliko nam ovi faktori dozvole održavanje festivala, mi ćemo naravno biti spremni. Nadamo se da će biti moguće otvoriti festival polovinom jula i realizovati ono što bude moguće od programa do 20. avgusta. Ukoliko bude moguće da se ekipa okupi, 15. juna bi trebalo da počnu probe za novu predstavu ‘Zelena čoja Montenegra’, čiju smo premijeru planirali za kraj jula u Budvi”.

Bonus video: