Spisak darova: Đukanović najbolje prošao u Izraelu

Objavljen spisak darova koje su dobili predsjednik države, predsjednica Vrhovnog suda i potpredsjednik Vlade
16407 pregleda 7 komentar(a)
Đukanović sa izraelskim ministrom turizma Jarivom Levinom, Foto: Predsjednik.me
Đukanović sa izraelskim ministrom turizma Jarivom Levinom, Foto: Predsjednik.me

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović prijavio je Agenciji za sprečavanje korupcije da je prošle godine darivan 14 puta, a najvrednije poklone dobio je prilikom posjete Izraelu.

Krajem marta prošle godine boravio je u dvodnevnoj posjeti Izraelu, kada je od njihovog ministra turizma Jariva Levina dobio uramljenu srebrnu menoru a istog dana od predstavnika tamošnje poslovne zajednica uramljenu minijaturu Jerusalima u srebru. Oba dara vrijedna su po 150 eura.

Ranije istog mjeseca je prilikom učešća na 7. globalnom Baku forumu od azerbejdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva dobio 70 eura vrijedan ukrasni tanjir, a u prvoj polovini maja mongorafiju o umjetničkom nasljeđu vrijednu 50 eura od albanskog kolege Iljira Mete, na dan kada je bio sastanak lidera zemalja Brdo - Brioni procesa.

Krajem maja je od slovenačkog predsjednika Boruta Pahora, prilikom posjete Podgorici, dobio set staklenih čaša vrijedan 70 eura. Predsjednik je 13. maja primio akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Egipta Saida Hindama, Gruzije Zala Gogsadžea, Indonezije Mohamada Čandre Vidje Jude i Vijetnama Dang Tran Phonga. Od egipatskog ambasadora je dobio minijaturu barke u drvetu (70 eura), gruzijskog uramljenu minijaturu Tbilisija (100 eura), indonežanskog uramljeni filigrantski rad (70 eura) a vijetnamskog keramičku vazu (50 eura).

Krajem maja dobio je od kapetana regenta San Marina Mikelea Muratorija i Nikole Selvija srebrnu medalju sa grbom tog grada - države vrijednu 50 eura.

Krajem juna je od potpredsjednice Vlade Bugarske Ilijane Jotove dobio je minijaturu mača kana Kubrata vrijednu 105 eura.

Prilikom posjete Sjevernoj Makedoniji je od tadašnjeg premijera Zorana Zaeva dobio uramljene dekorativne kopče za pojas vrijedne 107, i 70 eura vrijedan uramljeni nakit “tepelak” koji je dobio od Crnogorske zajednice u Skoplju.

Predsjednik je po povratku u Crnu Gori primio Arčila Talakvadžea, predsjednika parlamenta Gruzije.

Talakvadže mu je uručio minijaturu pejzaža iz Gruzije vrijednu 50 eura.

Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da javni funkcioner ne smije primati poklone, osim protokolarnih i prigodnih poklona. Svi pokloni vrijedni preko 50 eura, shodno Zakonu, postaju državna imovina.

Prema Zakonu, organ vlasti dužan je da izvod poklona dostavi Agenciji do kraja marta tekuće za prethodnu godinu. Ko to ne uradi, prijeti mu kazna od 10.000 do 20.000 eura. Dok je spisak poklona za većinu javnih funkcionera objavljen mnogo ranije, za šefa države, predsjednicu Vrhovnog suda i potpredsjednika Vlade je izašao tek juče.

Vesna Medenica dobila i lutku

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica prijavila je da je prošle godine dobila 14 poklona i svaki od njih bio je vrijedan po 50 eura.

Od predsjednika vrhovnih sudova Slovačke i Mađarske dobila je po medaljon, Albanije ukras, a Turske zidni tanjir.

Medenica
Medenica(Foto: Savo Prelević)

Od potpredsjednika Vrhovnog suda Rumunije dobila je medaljon i zidni ukras u obliku palate pravde, a od potpredsjednika Vrhovnog suda Slovenije zidnu figuricu kranjske pčele. Od Vrhovnog tužioca Turske dobila je ukrasni zidni tanjir jedan medaljon, ukras od vrhovne tužiteljke Albanije, od Mađarske mali stoljnjak a od Bugarske medaljon.

Figuricu justicije dobila je od predsjednika Vrhovnog kasacionog suda Republike Srbije, platnenu lutku od sudija Vrhovnog suda Mađarske, a sliku grada Azerbejdžana i protokolarna obilježja od tužioca u tamošnjem Vrhovnom tužilaštvu.

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin prijavio je da je sredinom avgusta od ministra unutrašnjih poslova i pravde Singapura K. Shanmugama dobio 100 eura vrijedni ukrasni tanjir.

Bonus video: