Problemi građana Andrijevice: Vatrogasaca nema kada gori noću

“Krajnje je nedopustivo to što je prije nekoliko godina ukinut rad treće smjene vatrogascima. Iz tih razloga u nekoliko navrata nije došlo do intervencije u noćnim satima kada je vatrena stihija pričinila velike štete u više mjesta andrijevičke opštine”, piše u peticiji

1881 pregleda 2 komentar(a)
Sa ranijeg protesta vatrogasaca u Andrijevici, Foto: Tufik Softić
Sa ranijeg protesta vatrogasaca u Andrijevici, Foto: Tufik Softić

Grupa građana Andrijevice organizovala je potpisivanje peticije kojom se od predsjednika Opštine Srđana Mašovića (DPS) traži da konačno preduzme mjere za adekvatno funkcionisanje Službe zaštite i spasavanja i vrati vatrogascima treću smjenu.

Oni navode da se u više navrata pokazalo da ova opštinska služba nije opremljena i da nije u stanju da pravovremeno reaguje kada su u pitanju spašavanje i zaštita ljudi i imovine od požara i drugih nepogoda.

“Krajnje je nedopustivo to što je prije nekoliko godina ukinut rad treće smjene vatrogascima. Iz tih razloga u nekoliko navrata nije došlo do intervencije u noćnim satima kada je vatrena stihija pričinila velike štete u više mjesta andrijevičke opštine”, piše u peticiji.

Građani Andrijevice kažu kako su svjedoci da se na području njihove opštine desilo nekoliko požara u noćnim satima i da je tom prilikom pričinjena značajna materijalna šteta.

“Svjedoci smo da se vatrogasci poslije 22 časa nijesu odazivali na pozive mještana i da su oni sami bili prinuđeni da gase požare i spasavaju što se spasiti može. Uz to, andrijevička Služba zaštite i spasavanja ima samo jedno vozilo za gašenje požara, što je, kako se pokazalo u više slučajeva, malo kada su bili ugroženi i ljudski životi i materijalna stredstva”, pišu oni.

Prema njihovim riječima, sve to ukazuje da Služba zaštite u Andrijevici, sa ovakvom organizacijom rada, nije u stanju da pravovremeno i efikasno djeluje u vanrednim situacijama.

“Zato od predsjednika Opštine Srđana Mašovića tražimo da hitno naloži da se ovi propusti otklone, jer ovako neodgovoran rad Službe zaštite i spasavanja može da izazove tragične i nesagledive posljedice”, navodi se u peticiji. Grupa građana Andrijevice peticiju će po završetku potpisivanja, kako je najavljeno, proslijediti premijeru Dušku Markoviću i Direktoratu za vanredne situacije.

Da se andrijevički vatrogasci u noćnim satima nijesu odazvali da gase požar koji se dogodio u zaseoku Talanovci ukazuju tamošnji mještani.

“Primijetili smo negdje oko četiri sata iza ponoći da je požar zahvatio pomoćne objekte na imanju našeg komšije koji živi u Podgorici. Zvali smo vatrogasce, ali se na raspoložive brojeve niko nije javljao. Nakon toga smo zvali policiju, ali su nam tamošnji službenici kazali da oni ne mogu da stupe u kontakt sa vatrogascima. U međuvremenu, u plamenu su do temelja uništena dva pomoćna objekta u kojima je bilo dosta vrijednih stvari. Nama je jedino bilo preostalo da sami gasimo. Da li je to sramota i za vatrogasce i za predsjednika Opštine koji je donio takvu odluku”, ističu mještani Talanovca.

Predsjednik Opštine Srđan Mašović je kazao da se Opština trudi da maksimalno udovolji potrebi Službe zaštite i spasavanja.

On je rekao da izlaze u susret zahtjevima koji se tiču normalnog funkcionisanja Službe zaštite i spasavanja, kao što se trude “da se rad službe još više unaprijedi nabavkom još jednog vozila i dodatne opreme”.

“To potvrđuje da se ne odnosimo neozbiljno prema tom pitanju. Na osnovu broja izvedenih intervencija u proteklom periodu procijenili smo, prije nekoliko godina, da nema potrebe da Služba za spasavanje radi punim kapacitetom u noćnim satima. Zato smo donijeli odluku o skraćivanju radnog vremena, s tim što je definisan sistem pripravnosti. Poslije svega vidjećemo da se određene stvari koriguju i unaprijede”, izjavio je Mašović.

Mašović je, kada je donosio odluku, izjavio da vatrogasci u Andrijevici posljednjih šest mjesci nisu imali intervencije i time obrazložio skraćenje radnog vremena i ukidanje noćnog dežurstva.

On nije popustio ni kada je Strukovni sindikat vatrogasaca Crne Gore organizovao protest vatrogasaca iz čitave države u toj varošici. Iz Sindikata su reagovali nakon što su u Andrijevici, u noćnim satima, nedugo nakon tog velikog protesta, izgorjela tri vozila ispred kuće Veska Raketića u selu Navotina.

Prema njihovim riječima, pokazalo se da su bila opravdana strahovanja koja su iznijeta na protestu crnogorskih vatrogasaca da je neprihvatljiva odluka o okidanju treće smjene i da se može dogoditi požar, saobraćajna nesreća, prirodna stihija, pa da se čeka na to da se vatrogasci i spasioci probude i sakupe da bi djelovali.

Strukovni sindikat vatrogasaca tada odgovor nije dobio ni od Savjeta za odbranu i bezbjednost kome je pisao, ni od predsjednika Opštine. Svi njihovi apeli do sada su ignorisani.

Uskoro će lokalni izbori u Andrijevici, i time se može objasniti sadašnja najava predsjednika Opštine da bi “određene stvari mogle da se koriguju i unaprijede”.

Mikić: Takva situacija ne postoji nigdje u svijetu

Povodom ovih dešavanja oglasio se i predsjednik Strukovnog sindikata vatrogasaca Crne Gore Predrag Milikić, navodeći da je stanje u andrijevičkoj Službi zaštite i spasavanja haotično i zabrinjavajuće.

“Mi godinama upozoravamo da rad Službe zaštite i spašavanja u Andrijevici nije organizovan na valjan način. To smo izražavali i kroz štrajkove i brojna obraćanja predsjedniku Opštine, ali stanje se nije promijenilo. Između ostalog, uz brojne druge propuste, odlukom o rasporedu radnog vremena utvrđeno je da radno vrijeme vatrogasaca-spasilaca počinje u 7 časova, a završava se u 22 časa, što nigdje u svijetu nema”, poručio je Milikić.

Bonus video: