Nuhodžić: Svi policajci sa zaštitnom opremom i pripadnici interventne će imati identifikacione oznake

"Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije povodom aktuelnih dešavanja u Budvi preduzima mjere i radnje u okviru zakonskih ovlašćenja, u cilju utvrđivanja činjenica od značaja za ocjenu zakonitosti postupanja policijskih službenika u svim slučajevima u kojima postoji sumnja da je prilikom postupanja došlo do nezakonite upotrebe prinude", kazao je Nuhodžić

34025 pregleda 374 reakcija 86 komentar(a)
Nuhodžić, Foto: Vlada Crne Gore
Nuhodžić, Foto: Vlada Crne Gore

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić kazao je da će od subote, 27. juna, svi policijski službenici sa zaštitnom opremom, uključujući i pripadnike interventnih grupa svih centara bezbjednosti, imati potrebne oznake i na zaštitnoj opremi koju koriste.

Time je, kako je rekao, riješeno još jedno pitanje važno za kulturu odgovornosti u policijskoj organizaciji.

Nuhodžić je saopštio da je ministarstvo podržalo otvaranje kancelarije za komunikaciju sa građanima, kako bi Savjet za građansku kontrolu rada policije kvalitetno ostvario svrhu zbog koje je i osnovan.

"Podrška daljem radu Savjeta je i dio jedinstvene poruke Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije da se bilo kakvo policijsko zlostavljanje neće tolerisati i da će se na odgovarajući način kažnjavati", kazao je on.

On je naglasio da je Uprava policije uvažila preporuke i da je osigurana jasna identifikacija svih policijskih službenika pri obavljanju službenih dužnosti.

"Povodom aktuelnih dešavanja u Budvi koja su izazvala pažnju javnosti, želim da vas informišem da Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije preduzima mjere i radnje u okviru zakonskih ovlašćenja, u cilju utvrđivanja činjenica od značaja za ocjenu zakonitosti postupanja policijskih službenika u svim slučajevima u kojima postoji sumnja da je prilikom postupanja došlo do nezakonite upotrebe prinude", kazao je Nuhodžić.

On je naglasio da da je Savjet prepoznao napore Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije u sprovođenju ozbiljnih reformi, čiji je cilj, kako je naveo, da se policijska organizacija učini efikasnim servisom, da se unaprijedi ukupna odgovornost i uspješno odgovori na potrebe građana i savremenog društva.

"Tu smo da zajedno sa Savjetom osudimo svako prekoračenje ovlašćenja u radu policijskih službenika. Isto tako, zajedno sa Savjetom, nastavićemo bez ustezanja da ukazujemo na potrebu zaštite policijskih službenika i poštovanja njihove privatnosti i djelotvorne kaznene politike, koja ni u slučaju napada na službeno lice ne bi trebala da bude ispod zakonskog minimuma", poručio je Nuhodžić.

Bonus video: