"Brca" na Pazaru samo kupila kajmak

Za menadžere CGES-a organizator Podgoričkog pazara je Glavni grad, koji od tog događaja ne ostvaruje nikakve prihode

32908 pregleda 7 komentar(a)
Zakupnina kućice bila od 300 do 2.000 eura, Foto: Boris Pejović
Zakupnina kućice bila od 300 do 2.000 eura, Foto: Boris Pejović

Firma “Brca” - organizator Podgoričkog prazničnog pazara, osim što je za taj višednevni događaj u centru grada dobila skoro 25.000 eura vrijednu binu od Glavnog grada, možda nije morala da plati ni troškove struje, jer je Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) pomogao organizaciju s 5.000 eura. Taj doprinos menadžment CGES-a naveo je u izvještaju o sponzorstvima za prošlu godinu.

“Vijesti” su ranije objavile navode Cedisa da je Pazar priključen na trafo-stanicu “Gradski parlament”, čiji je vlasnik Glavni grad Podgorica i da se sva potrošnja registruje na tom brojilu.

“Podgorica kao glavni grad Crne Gore, prateći trendove zemalja u EU i svijeta, organizuje Podgorički pazar u kojem smo i mi učestvovali - iznos 5.000 eura”, navodi se u izvještaju menadžmenta kompanije u dijelu o sponzorstvima događaja u oblasti kulture.

Za menadžere CGES-a organizator Podgoričkog pazara je Glavni grad, koji od tog događaja ne ostvaruje nikakve prihode. Umjesto toga, sva zarada sliva se u kasu privatnika, “Culture Cluba”, iza kojeg stoji firma “Brca” Zorana i Save Rakočevića, ujedno i vlasnika i osnivača više popularnih podgoričkih lokala iz Bokeške ulice - “Tarantino”, “Soba”, “Štrudla”, ali i Arto izdavačke kuće i Arto knjižare starih knjiga.

Da su oni organizatori događaja, navode i iz Glavnog grada u zvaničnim dokumentima. U javnosti jesu tvrdili da se ponose saradnjom s privatnom firmom, ali “Brcu” i “Culture Club”, za razliku od nekih drugih firmi ili nevladinih organizacija, nijednom nisu pomenuli u godišnjim izvještajima o radu - kako onom za 2018, tako ni u izvještaju o radu za 2019. godinu.

Takođe, nikad nisu javno iznijeli i podatke o prirodi saradnje s firmom braće Rakočević.

Prvi put o tome su izvijestili prije nekoliko mjeseci odbornika Građanskog pokreta URA Zorana Mikića, kada je Sekretarijat za kulturu i sport odgovorio na njegovo odborničko pitanje.

“Od pisanih tragova, dostavljamo Sporazum o saradnji između Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice i ‘Brca doo’, a koji se odnosi na realizaciju Podgoričkog prazničnog pazara, kao i inicijativu ‘Culture Cluba’”, piše u odgovoru Mikiću.

Odgovor je upućen sredinom aprila, ali iz Sekretarijata do danas nisu dostavili primjerak sporazuma.

U odgovoru se navodi i broj kućica i cijene, kao i uslovi zakupa, o čemu su “Vijesti” i ranije pisale.

“U okviru Pazara je postavljeno 38 manjih kućica i četiri veće, kao i propratna tehnička infrastruktura (bina, ozvučenje, konstrukcija…). Zakupci su se obraćali za iznajmljivanje direktno vlasniku, odnosno ‘Culture Clubu’, a iznos zakupnine je, u zavisnosti od pozicije kućica i veličine, iznosio od 300 do 2.000 eura za cijelo vrijeme trajanja manifestacije”, navodi se u odgovoru na odborničko pitanje Zorana Mikića.

Dodaju i da se “Culture Club” “prvi i jedini javio da organizuje Pazar”.

Kazali su i da je Turistička organizacija Podgorica 10. oktobra 2019. raspisala tender za iznajmljivanje bine s pratećom opremom, te da je izabrana ponuda “Takta” i da je za uslugu plaćeno 24.805 eura.

“Vijesti” su nedavno pisale i da jedan preduzetnik koji je tražio da mu Glavni grad odobri postavljanje aparata za kokice u centru Podgorice, nije dobio saglasnost nadležnih, ali da je aparat mogao da postavi kao dio ponude tokom Podoričkog prazničnog pazara.

Za tu uslugu, kako piše u ugovoru u koji su “Vijesti” imale uvid, on je privatnoj firmi “Brca”, a ne Glavnom gradu, platio 150 eura.

Na pitanja redakcije u vezi s tim, nisu odgovorili iz Glavnog grada i Sekretarijata za komunalne poslove, u čijoj je nadležnosti izdavanje dozvola za privremene objekte.

Zoran Mikić iz URA stava je da se Pazar organizuje “zahvaljujući tajnim dogovorima gradskih vlasti i privatne firme ‘Brca’ iz Podgorice”.

“Zašto nije raspisan tender za izbor organizatora te manifestacije i zašto ona nije organizovana da bude brend iza kojeg će stajati Glavni grad. Podgorica sa više hiljada zaposlenih u administraciji i gradskim preduzećima imala je dovoljno sopstvenih kapaciteta da sličnu manifestaciju osmisli, organizuje i brendira kao nešto po čemu će se grad prepoznavati za novogodišnje i božićne praznike. Dovoljno je bilo da pogledamo kako se slične manifestacije organizuju u regionu”, kazao je on.

Podsjeća da od Podgoričkog pazara Glavni grad nema prihode i dodaje da je upitno zašto manifestacija ne traje duže.

“Umjesto do drugog, recimo do 9. januara, kada se završava proslava Božića za pravoslavne vjernike i ti dani su za više od 90 odsto građana neradni”, kaže on.

Za Mikića je upitno i zbog čega gradonačelnik Ivan Vuković i Glavni grad u izvještajima o radu ne pominju saradnju s “Brcom”.

“Ako se nekom manifestacijom ponosite i ističete njenu vrijednost nije logično da od javnosti krijete na koji način je realizujete”, rekao je Mikić, dodajući da to potvrđuje i činjenica da Sekretarijat za kulturu i sport nikad nije dostavio primjerak sporazuma na koji se pozivaju u odgovoru na njegovo odborničko pitanje o Pazaru.

“Glavni grad krije od javnosti detaljne informacije oko organizacije ove manifestacije, a ti podaci nisu dostupni ni odbornicima u Skupštini Glavnog grada. Na ovaj način prekršen je i Poslovnik Skupštine Glavnog grada, jer u sklopu odgovora na odborničko pitanje nisu dostavljeni dokumenti na koje se pozivaju i bez kojih odgovor nema nikakvog smisla jer se ne mogu provjeriti navodi iz teksta”, kazao je Mikić.

Optužuje Glavni grad da ima omiljene firme u oblasti građevinarstva i da one “godinama unazad kroje urbanističko planiranje” Podgorice.

“Nadamo se da isti slučaj neće biti u oblasti kulture i umjetnosti i da nijedna firma neće biti iznad interesa Podgorice i njenih građana. Činjenica da je zakup plaže na Sastavcima dobila upravo firma ‘Brca’ navodi na zaključak da je Podgorica u oblasti kulture dobila ono što je ‘Bemax’ u oblasti građevine”, rekao je on.

Bonus video: