„Vijesti” ne žele ni u spotu o zaštiti šuma

U jutarnjem programu RTCG gošći sugerisali da tokom razgovora ne pominje novinarku TV “Vijesti” i autorku “Reflektora” Aleksandru Mudrešu, isječeni i kadrovi ekološkog spota u kojima se Mudreša pojavljuje. Kadić-Bojanić: Mediji, a posebno javni servisi, treba da građane izvještavaju o anomalijama u društvu, a ne da budu i sami anomalija

27577 pregleda 93 reakcija 22 komentar(a)
U RTCG su isjekli dio spota u kojem se pojavljuje Mudreša, Foto: Printscreen YouTube
U RTCG su isjekli dio spota u kojem se pojavljuje Mudreša, Foto: Printscreen YouTube

Gošća jutarnjeg programa Radio televizije Crne Gore spriječena je, kako tvrdi, da juče u programu uživo pomene ime novinarke Televizije “Vijesti”, iako je ona jedna od aktera spota koji je i tema gostovanja. Ujedno, Javni servis je iz promotivnog spota isjekao dio u kojem se novinarka TV “Vijesti” pojavljuje, te na taj način ujedno prekršio prava autora.

Iz menadžmenta Javnog servisa nisu odgovarili na pozive i poruke “Vijesti”.

Jelena Vukašinović iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) objavila je juče na Fejsbuku da je tokom gostovanja na RTCG, gdje je prezentovala spot i kampanju posvećenu zaštiti šuma, od nje zatraženo da ne pominje novinarku TV “Vijesti” Aleksandru Mudrešu, koja je i jedna od aktera spota.

“Vijestima” je kasnije ispričala da je to od nje prije uključenja uživo tražio novinar domaćin Dejan Bijelić. Iz uredništva jutarnjem programa negirali su njene tvrdnje, navodeći da je gošći sugerisano da zbog vremena ne pominje sve koji su u spotu. U reagovanju tokom dana pustili su cio spot, ali nisu objasnili i zbog čega je video “Sačuvajmo šume za generacije koje dolaze” koji je emitovan tokom spornog gostovanja, preuređen na način da se u njemu jedino ne pominje i ne pojavljuje Aleksandra Mudreša.

Mudreša se u originalnom spotu pojavljuje nakon Dejana Dedovića Dedduha iz klape “Who See” i triatlonca Igora Majera.

Na pozive i poruke “Vijesti” nisu odgovorili generalni direktor Božidar Šundić, kao i direktor Slavko Đurđić.

“Gostovala sam u jutarnjem programu RTCG kako bih ispred CZIP-a predstavila video za šume. Dio kampanje su bile ličnosti koje su poznate javnosti Crne Gore. Kao što dolikuje, ali i kao što sam lično osjećala, da javno u ime svog tima zahvalim svim ljudima na doprinosu, bila sam spriječena da pomenem Aleksandru Mudrešu u programu, koja je među glavnim akterima u videu, samo zato što radi u ‘Vijestima’... Politika jedne medijske kuće treba da se bazira na objektivnosti, nepristrasnosti, poštenju, poštovanju svoje profesije, a ne na politici koju su odlučili sami da diktiraju”, napisala je Vukašinović, pored ostalog, na Fejsbuku.

Iz CZIP-a su saopštili da je RTCG zbog toga što su isjekli dio spota povrijedio autorska prava.

Izvršna direktorica “Vijesti” Marijana Kadić-Bojanić kazala je da su u RTCG “čak i temu koja je daleko od ‘vrućih predzbornih priča’... uspjeli da pretvore u borbu protiv profesionalnog novinarstva”.

“Umjesto promocije društveno važne teme kakva je zaštita životne sredine, RTCG je građankama i građanima koji ga plaćaju, još jednom, pokazao svoje tragično lice duboko unesrećenog i zarobljenog medija. Čak i temu koja je daleko od ‘vrućih predizbornih priča’ kojima smo ovih dana okruženi - uspjeli su da pretvore u borbu protiv profesionalnog novinarstva ‘režući’ iz spota o zaštiti šuma našu urednicu i autorku emisije ‘Reflektor’ Aleksandru Mudrešu. Porazno je to da je u ovom društvu prihvatljivo žrtvovati profesionalni i lični dignitet kako se ne bi izašlo iz volje moćnima, iako je uloga medija upravo suprotna”, kazala je ona.

Kadić-Bojanić dodala je da “mediji, a posebno javni servisi, treba građane da izvještavaju o anomalijama u društvu, a ne da budu i sami anomalija i dio društvenog problema”.

“Na žalost, ova cenzura pokazuje na šta su sve spremni oni koji ne žele istinito izvještavanje, pa makar tema bila tek puko pojavljivanje u ekološkom spotu jednog od udarnih lica ‘Vijesti’. Jasno je da visoki rejtinzi koje ima emisija koleginice Mudreše kao i činjenica da je televizija ‘Vijesti’ ubjedljivo najgledanija u zemlji, a informativni program s najvećim povjerenjem - stvaraju nervozu kod onih koji bi da unište medij koji je istinski javni servis u službi građana”, ocijenila je Kadić- Bojanić.

O cenzuri novinarke “Vijesti” i zabrani da se njeno ime spominje u programu Javnog servisa, članica Savjeta RTCG Bojana Jokić obavijestila je odmah Savjet.

“Nisu se još svi članovi izjasnili, ali oni koji jesu, kao i ja, insistirali su da se ispita situacija, pokrene postupak i utvrdi odgovornost”, kazala je Jokić juče “Vijestima”.

Povodom postupanja RTCG, oglasio se i član Savjeta Milan Radović.

“Onima koji na ovakav način rade nema mjesta na Javnom servisu. Insistiraću da se do kraja rasvijetli slučaj i da svi koji su odgovorni budu sankcionisani u skladu sa zakonom”, objavio je on na Tviteru.

Iz CZIP-a su video iz kojeg su na RTCG uklonjeni kadrovi sa novinarkom TV “Vijesti” uputili prije dva dana svim redakcijama, navodeći da je izrađen u želji da se građanima predoči koliko su šume važne i koliko svaki pojedinac odgovornim ponašanjem može da doprinese njihovom očuvanju. Pored Mudreše, Dedića i Majera, u videu se pojavljuju muzičar i član grupe “The Book of Knjige” Aleksandar Popaj Radunović, pjevačica Marija Božović i glumica Dubravka Drakić.

Prema Zakonu o nacionalnom javnom emiteru RTCG, iz državnog budžeta za ostvarivanje osnovne djelatnosti preusmjeravaju se sredstva na godišnjem nivou u visini 0,3 odsto bruto domaćeg proizvoda. U ovoj godini, izdvojeno je skoro 15 miliona eura, skoro milion više nego lani.

Korona odgodila raspravu protiv “Pinka”

Rasprava u Privrednom sudu u sporu po tužbi “Daily Pressa” protiv bivše “Pink M Company”, sada firme “Nova M”, kako saznaju “Vijesti”, odgođena je drugi put zaredom, jer advokati tuženog iz Srbije, zbog preduzetih mjera protiv virusa korona, nisu mogli doći u Crnu Goru. Novo ročište zakazano je za 16. septembar.

Tužba “Daily Pressa” podnijeta je zbog negativne kampanje koju je “Pink” televizija protiv “Vijesti” i njegovih osnivača vodila od 16. novembra 2013. do druge polovine februara 2014. i nastavljena nakon tog perioda.

Predmet se nalazi kod sudije Privrednog suda Dijane Raičković. Na narednom ročištu trebalo bi da se razmatra nalaz vještaka ekonomsko-finansijske struke Milenka Popovića.

Apelacioni sud Crne Gore je u prvoj polovini prošle godine poništio presudu Privrednog suda iz 2018, kojom je odbijen tužbeni zahtjev “Daily Pressa” protiv “Pink M Company”, vrijedan 660.000 eura.

Bonus video: