U Nikšiću održana Svetosavska akademija

Vladika Joanikije je, pozdravljajući prisutne, izrazio nadu da će i vlast shvatiti značaj „svenarodnih svečanosti“ i biti među publikom jer „vlasti uvijek treba da budu sa svojim narodom“
447 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2018. 14:58h

U Nikšiću je, u prepunoj sali pozorišta, održana Svetosavska akademija u organizaciji eparhije budimljansko-nikšićke, Crkvene opštine Nikšić i Golijskog sabora kulture.

Vladika Joanikije je, pozdravljajući prisutne, izrazio nadu da će i vlast shvatiti značaj „svenarodnih svečanosti“ i biti među publikom jer „vlasti uvijek treba da budu sa svojim narodom“. Podsjetio je na višedecenijske veze Nikšića i Rusije, na Carev most, koji je gradu pod Trebjesom poklonio ruski car Aleksandar III, i Saborni hram, koji je, kako je kazao, poklon Nikolaja II Romanovog i kralja Nikole.

Prisutnima se obratio i mitropolit kemerovsko–prokopjevski Aristarh, dok je svetosavsku besjedu govorio prof. dr Bogoljub Šijaković.

Šijaković je kazao da u čitavoj kulturnoj istoriji srpskog naroda ne postoji ličnost samjerljiva sa Svetim Savom.

“On je uzoran kao monah i arhiepiskop, državnik i zakonodavac, hodočasnik i diplomata, svetitelj i prosvetitelj, pisac i učiteljKao što je Mojsije svom narodu donio zakon sa Svete gore Sinajske, tako je zakonodavac Sveti Sava svome narodu donio zakonopravilo sa Svete gore atonske. Da bi tako moć zauzdao pravom, da bi pravo sazdao na temeljima etike, a da bi etiku zasnovao na hrišćanskoj vjeri, na bezuslovnom važenju ljudskog dostojanstva zbog lika božijeg u nama”, kazao je Šijaković.

Govorio je o životu Svetog Save, o vezama Crne Gore i Rusije, Deklaraciji pomirenja, o Kosovu, jeziku.

“Niko nema pravo da jedan postojeći jezik imenuje po svpom nahođenju, jer je jezik činjenica lingvističke stvarnosti, prije svakog zakona i propisa. Davno je rečeno - Cezar non est supra gramaticos, vladar ne stoji iznad gramatičara. Ne treba država da propisuje gramatiku, jer je to posao filologa. Ne smijemo dospustiti da nama Cezar danas piše gramatiku, jer će Cezar htjeti da nam sjutra piše i matematiku. A tada bi skup svih nas bio prazan skup i zbir svih nas tada bi bio nula”, kazao je Šijaković.

U kulturno-umjetničkom programu učestvovali su horovi Svetog novomučenika Stanka i Prepodobne mati Angeline iz Nikšića, arhijerejski hor Kemerovske mitropolije iz Rusije, guslar Boško Vujačić, solistkinja Tijana Blečić u pratnji gitariste Slobodana Bogdanovića i pijanistkinje Gordane Bjeletić.

Svetosavskoj akademiji prisustvovali su brojni gosti među kojima su zamjenik ruskog ambasadora u Crnoj Gori, Sergej Nikolajevič Bublikov, predsjednik SO Budva, Đorđije Vujović, predsjednica Matice srpske u Crnoj Gori, prof. dr Jelica Stojanović, predsjednik kulturno-prosvjetnog društva “Prosvjeta”, Radomir Vučković i predsjednik Golijskog sabora kulture, Slobodan Babić.

Galerija

Bonus video: