Nema nižih tarifa na Bojani, uskoro i rušenja

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom nije umanjilo godišnji zakup vlasnicima, doneseno rješenje o uklanjanju 81 objekta

13868 pregleda 20 reakcija 4 komentar(a)
Ada Bojana, Foto: Savo Prelević
Ada Bojana, Foto: Savo Prelević

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom nije umanjilo godišnji zakup vlasnicima objekata na Bojani, imajući u vidu da se ne odnosi primarno na obavljanje komercijalnih djelatnosti.

To je odgovoreno “Vijestima”, nakon što je to javno preduzeće nedavno dostavilo opomene pred utuženje korisnicima lokacija na obalama Bojane koji nijesu zaključili ankes ugovora za 2020. i nijesu izmirili ovogodišnju naknadu za korišćenje morskog dobra. Korisnici lokacija upozoreni su da u što kraćem roku plate zakupninu, kako bi izbjegli utuženje, a samim tim i raskid ugovora o korišćenju lokacije.

Morsko dobro je ove godine registrovalo i prijavilo gradnju 21 objekta u izgradnji, koji nijesu planirani Programom privremenih objekata.

“Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom podnijelo je i prijavilo za kontrolu ukupno 81 objekat, odnosno svih onih izgrađenih u periodu 2017-2020, čije postavljanje nije planirano Programom privremenih objekata, a za koje je u prethodnom periodu pojedinačno nakon uočavanja početka gradnje objekta iniciran inspekcijski nadzor. Ministarstvo održivog razvoja i turizma donijelo je rješenja o uklanjanju tih objekata“, piše u odgovorima. Na obalama Bojane trenutno ima blizu 600 legalno izgrađenih objekata. Programom privremenih objekata u zoni Morskog dobra za opštinu Ulcinj za period 2019 - 2023, bili su planirani objekti iz tzv. crvene i narandžaste zone kataloga.

Ministarstvo je programom planiralo ukupno 520 objekata, od čega 312 na desnoj, a 208 na lijevoj obali. Rušenja su bili pošteđeni ugostiteljski objekti. U međuvremenu, uklonjeni su objekti u takozvanoj crvenoj zoni, dok se odustalo od rušenja objekata u narandžastoj.

Evidencijom ribarskih kućica i vikendica iz 2000. godine, ukupan broj objekata na obalama Bojane je bio 234, 175 na desnoj obali i 59 na lijevoj. U JP ističu da su po osnovu naknada za korišćenje privremenih objekata u 2019. godini u Ulcinju ostvarili prihod od 515.543,61 eura, dok su u 2020. do sada prihodovali 348.745,73 eura.

“Trenutno je u toku postupak utuženja onih zakupaca koji nisu izvršili plaćanje naknade za 2020. godinu“, navode u JP. Konstatuje se da je JP tokom prošle godine realizovalo investicije u vrijednosti od 497.947,10 eura. Dosadašnja ulaganja tokom ove godine, dodaje se, jesu 178.726,21 eura. “Ulaganja za koja se očekuje realizacija do kraja godine iz Plana za 2019/2020, iznose 140.000,00 eura“.

Podsjećaju da su tokom prošle godine, pod stavkom trajna uređenja, izveli radove na uklanjanju viška materijala iz desnog rukavca rijeke Bojane u vrijednosti od 200 hiljada eura, ogradili dine na Velikoj plaži postavljanjem drvene zaštitne ograde i pasarele, uredili postojeći put i parking i ofarbali postojeće ograde sa nadzorom u vrijednosti od nešto više od 40 hiljada eura, tamponirali prilazni put u zaleđu Velike plaže u vrijednosti od 11.639 eura, dok je saniranje postojeće i postavljanje nove ograde na dinama i tamponiranje puta pored rijeke Bojane koštalo 11.460, odnosno 3,1 hiljadu eura. Za usluge održavanja čistoće, hortikulture i javne rasvjete JP u Ulcinju tokom prošle godine utrošilo je 218.586,61 eura.

Troškovi usluga geodetskog snimanja iznosili su blizu 13 hiljada eura. Tokom ove godine, pod stavkom trajno uređenje utrošeno je 38.997,00 eura, od čega za usluge izrade i postavljanja zaštitnih konstrukcija za očuvanje pješčanih dina na Velikoj plaži 18.997,00 a za tamponiranje makadamskih prilaznih puteva u zaleđu Velike plaže u dužini od 500 metara, 20 hiljada eura. Za usluge održavanja čistoće, hortikulture i javne rasvjete, JP je izdvojilo skoro 140 hiljada eura.

Iznos ulaganja iz Plana korišćenja sredstava za 2019- 2020, čija se realizacija očekuje do kraja godine, kako tvrde u JP, dosegao je 140 hiljada eura: izrada Studije zaštite i revitalizacije plaže na Adi sa predlogom rješenja - zaključen Sporazum sa Ministartvom održivog razvoja i turizma i JU Zavod za geološka istraživanja u iznosu od 50.000, izvođenje radova na održavanju protočnosti korita i ušća rukavca Bojane sa nasipanjem plaže koštaće isto toliko, na ograđivanju dina i postavljanje pasarela na Velikoj plaži 20 hiljada, dok je JP za izvođenje radova na sanaciji postavljene drvene ograde na Velikoj plaži izdvojilo 20.000 eura.

Velika skela u novom ruhu?

Iz JP su najavili da će tokom naredne godine realizovati kapitalnu investiciju u Ulcinju vrijednu čak 835 hiljada eura. Riječ je o uređenju Velike skele ispod Starog grada i u JP ističu da su već pokrenute procedure za tu investiciju. Veliika skela već odavno ne služi svojoj svrsi - mjesto koje je svojevreno služilo za vez velikim brodovima, jahtama i jedrilicama, o čemu svjedoče brojne drevne fotografije, i bilo omiljeno kupalište i sastajalište mladih, već nekoliko godina ljeti služi za parking.

Bonus video: