"Hydro logistics": Pokušaćemo na miran, civilizovan i dostojanstven način da riješimo problem

Tvrde da su tokom protekla četiri mjeseca "vodili pregovore sa mještanima i domaćinstvima koji žive u MZ Rečine – selo Skrbuša"

6570 pregleda 5 komentar(a)
Radovi na mHE, Foto: Dragana Šćepanović
Radovi na mHE, Foto: Dragana Šćepanović

Investitor mHE "Skrbuša" pokušaće na miran,civilizovan i dostojanstven način riješimo nastali problem mirnim putem i dijalogom, kazali su "Vijestima" u firmi "Hydro logistics".

Mještani i vlasnici imanja u kolašinskom selu Rečine neće dozvoliti nastavak radova na maloj hidroelektrani (mHE) „Skrbuša“ na Rečniskoj rijeci (Skrbuša). To je poručeno juče sa protestnog skupa, kojem su, pored Rečinjana, prustovali i mještani Skrbuše, Kraljskih Bara, Vranještice, predstavnici nekoliko NVO, ekološki aktivisti...

Tvrde da su tokom protekla četiri mjeseca "vodili pregovore sa mještanima i domaćinstvima koji žive u MZ Rečine – selo Skrbuša". "Sa njima smo na obostrano zadovoljstvo uspjeli da postignemo najbolje tehno-ekonomsko rješenje za obje strane. Zvaničnim putem je dostavljena i naša obavezujuća Ponuda koncesionara u vidu donacije, na osnovu koje je predsjednik MZ Rečine – selo Skrbuša organizovao glasanje svih mještana. Većinom glasova "za", a kasnije i samih potpisa u vidu saglasnosti mještana prihvaćena je ponuda koja je dostavljena od strane koncesionara", tvrde u firmi "Hydro logistics".

Prema njihovim riječima obavezali su se da će "nakon završetka radova na izgradnji mHE "Skrbuša" asfaltirati put u dužini od tri kilometra, popraviti i urediti makadamske puteve do Mujićkog groblja, Smrčkog groblja i do Slanskog luga .

Takođe, kako objašnjavaju, obaezali su se i da izgrade betonske mostove, isprave krivinu kod Galerije i zaposle određen broj radnika iz sela Rečine.

Kako su tvrde, "prilikom izgradnje mHE "Skrbuša" rađeno je sve u skladu savažećim Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata".

"Ministarstvu održivog razvoja i turizma - Urbanističko - građevinskoj inspekciji smo 20.decembra 2019. godine dostavili Prijavu građenja objekta u skladu sa članom 91 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata . Ta prijava je kod Minsitarstva zavedena pod djelovodnim brojem 107/4-8103/1", kažu u firmi "Hydro logistics".

Agenciji zazaštitu životne sredine 5. jula prošle godinje, kako tvrde, dostavili su Zahtjev za izdavanje saglasnosti odnosno mišljenj. Taj zahtjev je, akko kažu, zaveden pod djelovodnim brojem 02-D-1991/1

"Zahtjevom je traženo izjašnjenje nadležnog državnog organa za zaštitu prirode, da li je za izgradnju elektroenergetskog objekta za proizvodnju električne energije iz objekta mHE "Skrbuša" potrebno sprovoditi i raditi elaborat procjene uticaja na životnu sredinu. Agencija za zaštitu životne sredine 11. jula prošle godine donosi i izdaje Rješenje broj 02-D-1991/2 u kome se izričito navodi da se radi o izgradnji Mhe, instalisane snage manje od 1MW, te da shodno Zakonu o procjeni uticaja na životnu sredinu nije predviđeno sprovoditi postupak procjene uticaja na životnu sredinu", kažu u "Hydro logistics".

Bonus video: