Projekat Istorijskog instituta UCG prvoplasirani na konkursu Ministarstva nauke

"Ideja vodilja VIRTUS projekta jeste kreiranje opširne, a lako dostupne i precizne digitalne platforme za prezentaciju, promociju i valorizaciju bogate kulturno-istorijske baštine basena Skadarskog jezera", navode iz Univerziteta

2106 pregleda 2 komentar(a)
Skadarsko jezero, Foto: Vijesti/Savo Prelević
Skadarsko jezero, Foto: Vijesti/Savo Prelević

Projekat Istorijskog instituta Univerziteta Crne Gore, Virtuelni muzej kulturno-istorijskog nasljeđa basena Skadarskog jezera - VIRTUS, prvoplasirani je u oblasti humanističkih nauka, na konkursu za dodjelu grantova za naučnoistraživačke projekte Ministarstva nauke, saopšteno je iz UCG.

"Ideja vodilja VIRTUS projekta jeste kreiranje opširne, a lako dostupne i precizne digitalne platforme za prezentaciju, promociju i valorizaciju bogate kulturno-istorijske baštine basena Skadarskog jezera. Imajući u vidu da ovo područje predstavlja okosnicu istorijskih i društvenih uticaja koji su oblikovali crnogorski identitet, a znajući da u ovom trenutku ne postoji slična platforma, multidisciplinarni tim predvođen istraživačima iz Istorijskog instituta Univerziteta Crne Gore, adresirao je ovo pitanje kroz kreiranje tematskog virtuelnog muzeja - digitalnog repozitorijuma dokumenata, manuskripata, knjiga, grafičkog, audio i vizuelnog materijala, 3D modela i ostalih pomoćnih dokumentarnih podataka od značaja", pojasnili su iz Univerziteta.

Segment istraživanja i razvoja će se, navode, sastojati iz terenskog rada i rada na obradi istorijskih izvora koji se nalaze u relevantnim institucijama, bibliotekama i u posebnim kolekcijama, zatim u video i foto dokumentovanju trenutnog stanja dobara, digitalizacije i 3D modelovanju važnih lokaliteta, spomenika i predmeta, sa ciljem kreiranja baze podataka koja je neophodna za izradu dostupnog onlajn repozitorija.

"Dalje, pomenuta prikupljena dokumentacija će biti iskorišćena za formiranje tematskih kulturnih ruta na ovom području, izabranih u skladu sa istorijskim, geografskim ili kulturološkim kontekstom:Putevima antike; Vrijeme dinastija- srednjovjekovni period; Osmansko i orijentalno-islamsko pristustvo; Stvaranje nezavisne crnogorske države, Dešavanja u XX vijeku, Društvena, ekonomska i nematerijalna baština."

Partneri Istorijskog instituta na projektu su Institut za Podunavlje i Centralnu Evropu, Beč, Austrija, Univerziet Mehmet Akif Ersoy, Burdur, Turska i Regionalni direktorat za kulturnu baštinu, Skadar, Albanija, a rukovodilac celokupnog projekta je direktor Instituta, dr Radoslav Raspopović.

"Skadarsko jezero, jedno od najatraktivnijih oblasti na Balkanu, često je tema naučnih i razvojnih projekata. Bogat i jedinstven biodiverzitet, brojne prirodne ljepote, turistički potencijal, kao i raznovrsna kulturno-istorijska baština, samo su neki od razloga što je baš ovo jezero predmet interesovanja istraživača iz različitih oblasti. Proglašeno je 1982. godine Nacionalnim parkom, i sljedstveno zakonski zaštićeno. Od tada je stalno u fokusu akademskog proučavanja. Kada je posrijedi istraživanje kulturnog i istorijskog blaga, radilo se na ispitivanju, zaštiti i valorizaciji pripadajućih kategorija, i ona su zapravo temelji i osnove današenjeg istoriografskog, arhitekturalnog i ekonomskog poznavanja ove oblasti", navode iz Univerziteta Crne Gore.

Bonus video: