Vajs: Vojne aktivnosti na Sinjajevini moraju biti zaustavljene

Vojska Crne Gore 19. oktobra ulogorovaće se na planini Sinajajevini i do 23. oktobra izvršiti gađanja minobacačima 82 mm i 120 mm

12901 pregleda 93 reakcija 12 komentar(a)
Vajs, Foto: Printscreen
Vajs, Foto: Printscreen

Kopredsjedavajući Zelenih Evrope i član Evropskog parlamenta, Tomas Vajs poručio je da se moraju zaustaviti vojne aktivnosti na Sinjajevini.

Vojska Crne Gore 19. oktobra ulogorovaće se na planini Sinajajevini i do 23. oktobra izvršiti gađanja minobacačima 82 mm i 120 mm.

"Čuo sam da će vojne aktinosti početi ove sedmice i smatram da je to strašno. Ovo je jedan od najnevjerovatnijih pašnjaka u Evropi i najveći na Balkanu, sa raznolikim biodiverzitetom, opslužuje potrebe 20.000 ljudi u njihovim svakodnevnim životima i kao izvor prihoda. Sinjajevina ima fantastičan pejzaž i ogroman potencijal u razvoju održivog turizma, a sada žele da je pretvore u vojni poligon, gdje se ispaljuju meci i testiraju bombe. Ovo je pogrešan način rukovanja tako fantastičnom životnom sredinom, mi moramo zaustaviti ovakve vojne aktivnosti. Pozivam novu Vladu, koja treba da se formira, da ovaj plan zaustavi čim se oformi i prihvati želju građana, koji su jasno protiv izgradnje vojnog poligona na Sinjajevini. Poljoprivrednici treba tamo da žive, a takođe treba uzeti u obzir i druge građane koji ne žele da nailaze na metke i bombe. Sačuvajte ovu fantastičnu prirodnu baštinu za građane i buduće naraštaje i molim vas, ne uništavajte je tenkovima i bombama. Sačuvajmo Sinjajevinu", poručio je Vajs.

Oko 150 stočara, eko-aktivista, planinara, ljubitelja prirode, predstavnika političkih partija iz nove vladajuće većine... okupilo se na Sinjajevini, na mjestu gdje je Vojska planirala da izvede vježbu.

Bonus video: