Tivat: Leković demolirao sopstvenu kancelariju, pa službenim autom divljao po gradu?

Po prijavi Opštine Tivat, policija ispituje incident u kom je, kako se sumnja, načelnik Komunalne policije nakon razgovora sa čelnicima nove vlasti u nastupu bijesa načinio štetu opštinskoj imovini

62417 pregleda 1087 reakcija 100 komentar(a)
Uništeni i kroz prozor izbačeni inventar, Foto: Čitalac Vijesti
Uništeni i kroz prozor izbačeni inventar, Foto: Čitalac Vijesti

Načelnik Komunalne policije Opštine Tivat Novak Leković (DPS), kako se sumnja, prekjuče poslijepodne demolirao je svoju službenu kancelariju koja se nalazi u staroj zgradi Opštine Tivat u Ulici Luke Tomanovića.

Taj incident u kome je pričinjena veća šteta na inventaru i tehničkoj opremi koja je u vlasništvu grada, produkovao je i zvaničnu prijavu Opštine policiji, sa zahtjevom da oni otkriju počinioca i preduzmu zakonom predviđene mjere za njegovo procesuiranje.

Prema tvrdnjama dobro upućenih izvora “Vijesti“, Leković je prekjuče oko 15 časova, nakon što je prethodno ujutro razgovarao sa gradonačelnikom Željkom Komnenovićem (NP) o svom novom statusu u opštinskoj administraciji Tivta, došao u svoju kancelariju i dobio izliv bijesa u kome je, glasno psujući i prijeteći funkcionerima nove opštinske vlasti, počeo da lomi i izbacuje kroz prozor službeni inventar.

On je kroz prozor kancelarije na zelenu površinu pred starom zgradom Opštine, pored ostalog, izbacio kućište i monitor službenog kompjutera, kancelarijsku stolicu i još neke manje predmete i pritom je otjerao jednu od svojih koleginica iz Komunalne policije koja je pokušavala da ga smiri.

Nakon što je demolirao kancelariju, Leković ju je demonstrativno napustio, sjeo u službeni automobil i pod ukjučenom rotacijom, navodno se velikom brzinom vozio po gradu.

Njegovom ispadu prisustvovao je više ljudi, između ostalog i pripadnik privatne sekjuriti firme koju je Opština Tivat angažovala da obezbjeđuje staru zgradu lokalne uprave.

U toj zgradi je, inače, smješteno nekoliko gradskih službi, političkih partija, državnih inspekcija, kao i privatni Fakultet za mediteranske poslovne studije sa svojim Centrom za obuku pomoraca.

Radnik obezbjeđenja, međutim, nije reagovao i spriječio uništavanja opštinske imovine, niti je Lekovićev ispad prijavio policiji.

Saznavši za incident, rukovodstvo Opštine podnijelo je prijavu Odjeljenju bezbjednosti i zatražili zvanično izjašnjenje od vlasnika sekjuriti firme koja je angažovana da obezbjeđuje opštinske nekretnine i imovinu.

Policija je pokrenula istragu i saslušala radnika obezbjeđenja i samog Lekovića koji je, navodno, negirao da je on bio ta osoba koja je demolirala njegovu kancelariju i da on o tome ništa ne zna.

Leković je juče otvorio bolovanje i nije dolazio na posao, a iz Opštine Tivat nisu željeli da za “Vijesti“ zvanično komentarišu incident dok ne dobiju povratnu informaciju i službenu zabilješku policije.

Načelnik OB Tivat Dragan Kontić kazao je “Vijestima” da policija preduzima sve mjere i radnje na rasvjetljavanju ovog incidenta i da je o svemu obaviješten i nadležni tužilac.

“Uzete su izjave od svjedoka i samog Lekovića, ali ne mogu govoriti o njihovom sadržaju. Obavljen je uviđaj na licu mjesta i konstatovano o kojem se inventaru radi i ko je sa njime zadužen. Očekujemo da od Opštine dobijemo još neke za istragu relevantne informacije o tome ko sve koristi i ima pristup toj kancelariji, kao i snimke sa video nadzora u unutrašnjosti i sa spoljašnje strane objekta“, kazao je Kontić.

Novak Leković nije juče odgovarao na telefonske pozive i poruku novinara „Vijesti“.

Prijetio Demokratama, reklamirao DPS

Leković je prije skoro dvije godine za vrijeme prethodne DPS-SD-HGI vlasti u Tivtu doveden za načelnika Komunalne policije iz Herceg Novog, gdje je prethodno dugo godina radio u MUP-u kao policijski inspektor.

Leković je sa te pozicije prije četiri godine tokom kampanje za lokalne izbore ušao u sukob sa Demokratama koje su ga optužile da je kao službenik policije, “protivpravno uticao na volju birača i izvršavao prljave zadatke po nalogu šefa Izbornog štaba DPS Herceg Novi Petra Ivanovića”.

Demokrate su u maju 2017. objavile i snimak na kome se vidi rasprava Lekovića sa liderom te partije Aleksom Bečićem i funkcionerima Demokrata Borisom Bogdanovićem i Danilom Šaranovićem.

Leković se u jeku kampanje za lokalne izbore u tom gradu, džipom tivatskih tablica, vozio po Herceg Novom.

Na svom vozilu je sa prednje strane i na registarskim tablicama imao oblijepljene postere DPS i SD, a na zadnjem staklu poster koji, kako je tada saopšteno iz Demokrata, ”u vrlo negativan kontekst stavlja funkcionere te partije”.

Zbog toga su Demokrate tada protiv Lekovića podnijele krivičnu prijavu za protivpravni uticaj na volju birača, ali ju je tužilaštvo odbacilo.

Leković se ranije dovodio u vezu i sa prekomjernom upotrebom policijske sile nad navijačima FK Zabjelo, na utakmici Arsenal-Zabjelo u Tivtu u novembru 2014. godine.

Krajem 2018. on je, prethodno napustivši Upravu policije, doveden i postavljen prvo za v.d. a potom i načelnika Komunalne policije Opštine Tivat, na preporuku svog kolege iz policije, nekadašnjeg kriminalističkog inspektora OB Tivat Jovice Stojkovića koji je u međuvremenu kao kadar DPS-a, postavljen na mjesto direktora Direkcije za inspekcijske poslove.

Bonus video: