Nadležni gluvi na pritužbe mještana Tuških Rogama: Gume se odlažu u blizini kuća

“To se dešava godinama. Gume istovaraju na neograđenoj parceli, a nerijetko se dešava da dolaze nakon toga tu mnogi da uzmu polovne pneumatike i odnesu ih. Pisao sam brojne dopise inspekcijama, ali niko mi nije odgovorio”, požalio se “Vijestima” jedan od mještana

6042 pregleda 2 komentar(a)
Gomila guma na livadi u Tuškim Rogamima, Foto: Borko Ždero
Gomila guma na livadi u Tuškim Rogamima, Foto: Borko Ždero

Na neograđenoj livadi u Tuškim Rogamima godinama se odlažu polovne gume, a nekoliko mještana “Vijestima” se požalilo da i pored brojnih dopisa raznim inspekcijama, nadležni nisu reagovali i spriječili da se ta praksa nastavi.

“To se dešava godinama. Gume istovaraju na neograđenoj parceli, a nerijetko se dešava da dolaze nakon toga tu mnogi da uzmu polovne pneumatike i odnesu ih. Pisao sam brojne dopise inspekcijama, ali niko mi nije odgovorio”, požalio se “Vijestima” jedan od mještana.

Kako je kazao, navodno je nekome dopušteno da tu odlaže privremeno gume.

“Gume se nalaze u blizini imanja i kuća. Ljeti je nepodnošljivo, tu su rojevi komaraca i muva. Tražio sam da se to isprska ne bi li bilo podnošljivije nama. Srećom, do sada nije bilo požara na toj lokaciji”, kazao je on.

I drugi mještani su “Vijestima” potvrdili da se gume odlažu godinama na toj lokaciji i da bi nadležni trebalo nešto da urade povodom toga.

Novinar “Vijesti” se uvjerio da je lokacija neograđena, na livadi se ulazi direktno sa puta, a nema nikavog obavještenja da se tu odlaže otpad.

Iz Uprave za inspekcijske poslove “Vijestima” nisu odgovorili da li su dobijali pritužbe mještana i šta je učinjeno povodom toga.

Kako su “Vijesti” pisale u aprilu prošle godine iz Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) najavljeno da je država konačno odlučila da se obračuna sa zagađenjem vazduha od isparenja zapaljenih auto-guma i da će uskoro biti izabrana lokacija na kojoj će se privremeno odlagati i čuvati ta vrsta otpada, to se još nije desilo.

U međuvremenu, vazduh u Podgorici i drugim gradovima u Crnoj Gori i zvanično je početkom ove godine danima bio višestruko zagađeniji nego što je dozvoljeno.

Iz MORT-a su ranije najavili da je do oktobra prošle godine trebalo da bude urađena Studija odabira lokacije za odlaganje i preradu otpadnih guma. “Vijestima” nijesu odgovorili dokle se stiglo sa procedurom, da li je lokacija odabrana i gdje se nalazi.

Nadležni iz MORT-a ranije su za “Vijesti” istakli da se problem sa otpadnim gumama iz godine u godinu pogoršava i zbog povećanja broja motornih vozila, kao i zbog propisa u oblasti saobraćaja kojima se nalaže upotreba zimskih guma.

Bonus video: