Otvoren “Bjelopoljski novogodišnji bazar”

U kulturnom programu je učestovao veliki broj organizacija kao i “Bjelopoljski tamburaši”
256 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 29.12.2017. 13:48h

“Bjelopoljski novogodišnji bazar”, koji je otvoren danas na gradskom trgu, još jednom je pokazao koliko ljudi sa sjevera mogu da budu kreativni.

Na oko 30 štandova na na gradskom trgu, juče su se predstavili proizvođači rukotvorina od drveta, nakita, pletilje, vezilje, a Bjelopoljci su mogli da probaju najrazličitija slana jela i slatke đakonije od meda, maslina, žitarica.. .

Otvarajući Bazar potpredsjednica Opštine Bijelo Polje Nemša Omerhodžić kazala je da je lijepo biti na manifestaciji, koja je I prodajnog karaktera.

“To će biti i podrška proizvođačima i kupcima i omogućiti im da dođu do kvalitetnih proizvoda i eksponata”, kazala je potpredsjednica Omerhodžić.

Direktorica Turističke organizacije Bijelo Polje Violeta Obradović izrazila je zahvalnost svima koji su danas prisutni na Bazaru.

"Bjelopoljski Bazar je pokazao da ima razloga da traje i postane tradicija a mi ćemo se i u budiće truditi da damo svima podršku u promociji i prezentaciji svega onoga što čini turističku ponudu grada. Nadam se da ćemo ova dva dana imati zaista šta da vidimo, jer su se izlagači potrudili da prezentuju svoje najbolje proizvode", kazala je Obradović.

Prisutnima su se obratile i direktorica turističke agencije Rams Sabina Ramović i predsjednica Udruženja roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju Oaza Rasema Hekalo.

Bjelopoljka Katarina Ružić koja je u tom gradu postala prepoznatljiva po ručno izrađenom nakitu kaže da je zadovoljna prodajom, posebno imajući u vidu da je ovo poslednja sedmica u mjesecu.

Ona pored nakita izrađuje pletene kape, mašne, rukavice.. .

“Ovdje je divno, prodaja dobro ide a i druženje je prelijepo”, ispričala je Katarina.

Veliko interesovanje na bazaru vladalo je i za proizvode od maslina i razne preparate na prirodnoj bazi poznatog maslinara iz Bara Vebije Abazovića. Cijene prozvoda su sortirani u više kategoriji, kako bi smi mogli da ih priušte, pa su se cijeđeno maslinovo ulje moglo kupiti za od 12 do 20 eura po litru.

“Više od 15 godina se bavim maslinarstvom. Ovo je težak ali mnogo lijep posao. Imam petoro djece od kojih su dvoje student i svi živimo od maslinarstva”, ispričao je on.

Rožajke sestre Almasa i Bahrija Zejnelagić izložile su sapune, kreme i druge preparate na bazi meda.

“Ovo je za nas neka dodatna zarada, jer samo od te proizvodnje ne može da se živi”, kazala je Almasa, kojoj je ovo četvrta godina da se bavi proizvodnjom tih proizvoda.

Bjelopoljka Lejla Mehović je izložila pletene turbane, ukrasne mašne i rukavice.

Iako ima troje djece Gordana Krgović stiže da izradi najrazličitije rukotvorine, nakit i ukrase od vune i konca.

“Slobodno vrijeme provodim u bavljenju izradom ovih predmeta. To me odmara i odlično je za smirenje”, priča Gordana.

Među izlagačima su bile i vaspitačice JPU “Dušo Basekić”, Aleksandra Vlahović i Lejla Mehović, koje su uz čestitke prodavale razne rukotvorine, a među kupcima je bilo najviše djece.

U izradi rukotvorina, čija će prodaja imati humanitarni karakter, kroz radionice su učestvovali su vaspitači i medicinske sestre bjelopoljskih vrtića.

Restoran “Franca” je za posjetioce omogućio besplatnu degustaciju porcija čorbi i proizvoda od mesa.

U kulturnom programu je učestovao veliki broj organizacija kao i “Bjelopoljski tamburaši”. Danas, drugog dana manifestacije, od 20 časova na gradskom trgu nastup muzičar Dragoljub Đuričić, u organizaciji JU Ratkovićeve večeri poezije.

Organizatori ove manifestacije su Turistička Organizacije Bijelo Polje, Sekretarijat za ruralni i održivi razvoj, Centar za kulturu, TA Rams, Sekretarijat za preduzetništvo i ekonomski razvoj, Kancelarija za mlade i JU Ratkovićeve večeri poezije.

Sjutra, drugog dana manifestacije, u organizaciji JU Ratkovićeve večeri poezije, nastupa muzičar Dragoljub Đuričić.

Galerija

Bonus video: