Falsifikovani zapisnici istrage

U izvještaju je analiza više slučajeva, među kojima i detalji prebijanja novinara Mladena Stojovića koji je posebno zabrinjavajući jer mu predstoji zastara, a istraga nanošenja teških tjelesnih ozljeda nije odmakla sa početke tačke
433 pregleda 2 komentar(a)
Mladen Stojović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Mladen Stojović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 28.12.2017. 20:57h

Komisija za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama napada na novinare preporučila je da istrage napada na novinare i imovinu medija budu efikasnije.

Vlada je juče objavila dva izvještaja Komisije, otprilike u isto vrijeme kada je 11 NVO dobilo odgovor potpredsjednika Vlade Zorana Pažina da oni podržavaju rad tog “značajnog tijela” i da su spremni da uvaže sve preporuke i zahtjeve.

NVO su se ranije interesovale zbog čega se izvještaji Komisije, koje je Vlada konstatovala, ne objavljuju.

Komisija je ove godine objavila tri izvještaja, a u posljednjem se sugeriše da „nadležni državni organi izvrše analizu na osnovu izvještaja Komisije i utvrde ima li propusta u istragama i eventualne odgovornosti“. Oni traže povratnu informaciju o ispunjenju preporuka.

I u prethodnom izvještaju Komisija je tražila efikasnije istrage i informaciju o primjeni njenih preporuka.

U izvještaju je analiza više slučajeva, među kojima i detalji prebijanja novinara Mladena Stojovića koji je posebno zabrinjavajući jer mu predstoji zastara, a istraga nanošenja teških tjelesnih ozljeda nije odmakla sa početke tačke.

U Izvještaju se navodi da su dvojica policajaca 23. 5. 2008, kada je napadnut, bili na licu mjesta, odnosno u stanu Stojovića, ali da nijesu ni pokušali da uzmu otiske ili otkriju nešto što bi mogao biti trag za pronalaženje napadača. “Nema podataka o tome da je policija naknadno dolazila u Stojovićev stan u pokušaju da otkrije eventualne tragove koji bi je mogli odvesti do napadača. Na propuste ukazala je i Dragana Čukić, specijalista za sudsku medicinu, koja je navela da policija nije tražila tragove krvi na stručan način. Ona je zaključila da su u stanu Stojovića „morali postojati tragovi krvi i u slučaju da su povrede nanesene u stanu, kao i ako su nanesene van stana“, piše u izvještaju.

U njemu se navode i informacije, koje je nedavno iznio predsjednik Komisije Nikola Marković da su u službenoj zabilješci nestala imena osoba na koja je Stojović ukazao.

“U policijskim spisima koji su dostavljeni Komisiji nema traga o tome da li je policija, nakon kontroverznih izjava nekoliko građana u vezi sa informacijom o momcima koji su se navodno interesovali za Mladena Stojovića, nastojala da prikupi dodatna obavještenja... Postojanje dvije različite službene zabilješke o razgovoru koje su dvojica policijskih službenika obavili sa Stojovićem 28. 5. 2008, a koje su zavedene pod istim brojem, navode na sumnju da se možda željelo prikriti to što je oštećeni izrazio sumnju da bi napad na njega mogli organizovati Branislav Brano Mićunović i Radojica Božović. Od Mićunovića i Božovića policija nikada nije tražila nikakva obavještenja u vezi sa napadom na Stojovića i njegovim sumnjama s tim u vezi”, piše u izvještaju.

Takođe, Komisija je utvrdila da se “nesumnjivo može zaključiti da je urednik i novinar portala IN4S Gojko Raičević u dva navrata u noći 24. oktobra 2015. bio žrtva fizičkog nasilja od strane maskiranih policijskih službenika, pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice, za koje nije postojao zakoniti povod”.

“Neophodno je da MUP i Uprava policije iskoriste, u najkraćem mogućem roku, sve institucionalne mogućnosti kako bi otkrili identitet policijskih službenika, posebno pripadnika SAJ, koji su primijenili fizičku silu prema Raičeviću”, smatra Komisija.

Kada je u pitanju kamenovanje zgrade TV Pink M preporučuje se UP i Tužilaštvu da utvrde okolnosti zbog kojih nije pokrenut postupak protiv lica za koje postoji video zapis i brojni svjedoci koji tvrde da je upravo Milovan Jovanović kamenovao zgradu Televizije Pink M i tom prilikom povrijedio novinarku Ivanu Drobnjak.

Softiću obeštećenje za tri mjeseca

Ustavni sud objavio je u „Službenom listu“ presudu kojom je utvrdio kršenje prava na život zbog propusta da se sprovede djelotvorna istraga pokušaja njegovog ubistva 2007. Odlukom je dosuđeno i 7000 eura na ime pravičnog zadovoljenja. Naredna tri mjeseca, na osnovu sudske odluke, država je dužna da novinaru isplati tu odštetu. “Ustavni sud je posebno istakao da „nadležni državni organi Crne Gore ostaju u obavezi da ulažu napor da bi se predmetni događaj do kraja istražio, a počinioci napada na podnosioca ustavne žalbe otkrili i procesuirali“, saopštila je Akcija za ljudska prava, koja je Softiću obezbijedila advokata.

U izvještaju Komisije navodi se hronologija propusta u slučaju obje istrage napada na Softića.

Žale se na policiju i da im se ne plaća rad

Na sjednicama Komisije je postavljeno pitanje naknada za rad u Komisiji, jer je, kako se navodi, u vrijeme njenog formiranja postignut usmeni dogovor sa rukovodstvom MUP-a da će rad biti plaćen.

Oni su se žalili i da im Uprava policije i dalje dostavlja dokumenta sa zamračenim imenima, što im otežava rad. Podsjeća se da se UP poziva na mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka koje nije obavezujuće, ali da članovi Komisije imaju dozvole za pristup tajnim podacima.

Bonus video: