Bratić učenicima, prosvjetnim i kulturnim radnicima i sportistima: Hvala za sve što ste uradili da sistem ne zastane

"Uz ogromnu zahvalnost i u nadi da će sljedeća godina donijeti mnogo ljepših trenutaka, čestitam vam Novu godinu, a svim građanima pravoslavne vjeroispovjesti, želim srećan Božić uz poruku mira i ljubavi"

5857 pregleda 13 komentar(a)
Vesna Bratić, Foto: Savo Prelević
Vesna Bratić, Foto: Savo Prelević

Ministarka prosvjete, kulture, nauke i sporta, Vesna Bratić čestitala je učenicima, prosvjetnim i kulturnim radnicima, sportistima, novogodišnje i božićne praznika.

"Ne bih pretjerala ako bih rekla da je godina iza nas u potpunosti promijenila svijet i način na koji se ophodimo prema životu, zdravlju i jedni prema drugima. Svi smo se morali prilagoditi nekoj novoj stvarnosti obilježenoj pandemijom, čije ćemo posljedice spoznati u narednim godinama. Među najpogođenijima ste upravo vi: učenici, nastavnici, kulturni radnici i sportisti. Draga djeco i nastavnici, u prošloj godini obrazovanje na globalnom nivou se našlo na velikom ispitu. I upravo ste vi svojim odgovorom na izazove pokazali kolika je snaga prosvjete i mladosti. Učionicu ste zamijenili kućom, tablu elektronskim uređajima putem kojih su vaši nastavnici davali sve od sebe da pruže znanje kakvo zaslužujete. Odrekli ste se ekskurzija, mnogi i maturskih večeri, završnih maturantskih dana, nijeste imali priliku da se valjano pozdravite sa svojim drugarima i nastavnicima na kraju jednog, i pragu nekog novog nivoa obrazovanja i stepenika života", navela je Bratić.

Umjetnici i ustanove kulture su, kako je navela, u prethodnoj godini bili prinuđeni da urade "ono što je, vjerujem, za njih najteže, da svoje stvaralaštvo upakuju u okvire "dozvoljenog" u epidemiološki složenoj situaciji i traže nove načine za umjetničko i kulturno djelovanje, da se bore za egzistenciju, a ujedno ostanu čuvari naše kulture".

"Sportisti su pak, u gotovo nemogućim uslovima trenirali, odricali se mečeva, a kada su ih kasnije i igrali, činili su to kao da nije bilo zastoja, uz ulaganje maksimalnih fizičkih i psihičkih napora kako bi nas obradovali uspjesima, čineći svima nama život ljepšim u ovoj "pandemijskoj" godini. No ono u čemu se moramo svi saglasiti jeste da je ova godina pokazala značaj nauke i ukazala nam da je potrebno mnogo više ulaganja u ovu oblast, i da treba omogućiti još veći podsticaj naučnim radnicima".

Istakla je da ono što je zajedničko za sve, kojima se ovim putem obratila, jeste "to da ste svi našli način da ono što radite, uradite još bolje ove godine".

"O vašim podvizima će se još govoriti i pisati, a na nama ostaje da zajednički pružimo svoj maksimum da iz ovih iskustava izvučemo najbolje pouke, da ojačamo one segmente obrazovanja, nauke, kulture i sporta koji su se pokazali kao najranjivi i budemo spremni za naredne izazove. Ostaje nam, takođe, da vam na kraju ove godine kažemo – hvala, za sve što ste uradili da sistem ne zastane, da znanje ipak nađe put, što ste bili među onima koji su najviše poštovali preporuke zdravstvenih institucija, što ste još jednom pokazali da ste stub društva. Stoga, uz ogromnu zahvalnost i u nadi da će sljedeća godina donijeti mnogo ljepših trenutaka, čestitam vam Novu godinu, a svim građanima pravoslavne vjeroispovjesti, želim srećan Božić uz poruku mira i ljubavi", zaključila je Bratić

Bonus video: