Plaćamo li nekima da budu vjernici?

Kurtagić: Ako je sunet značajan dio vjerskog identiteta muslimana, onda je finansiranje tog projekta opravdano
254 pregleda 18 komentar(a)
Safet Kurtagić, Foto: Radio Tivat
Safet Kurtagić, Foto: Radio Tivat
Ažurirano: 20.12.2017. 06:55h

Direktor Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Safet Kurtagić kazao je da je ta institucija zakonito finansirala projekat kolektivnog suneta u opštinama na sjeveru Crne Gore.

"U Zakonu o manjinskim prava i slobodama piše da je Fond osnovan sa ciljem da promoviše, afirmiše i podstiče projekte za manjinske zajednice u oblasti nacionalnog, etničkog, kulturnog i vjerskog identiteta. Ako je sunet značajan dio vjerskog identiteta muslimana, onda je finansiranje tog projekta opravdano", kazao je Kurtagić na sjednici skupštinskog Odbora za ljudska prava i slobode.

Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava je u 2016. finansirao projekat “Kolektivni sunet” Adisa Kučevića sa 4.000 eura.

Uprkos kritikama na račun tog projekta, Odbor je juče usvojio izvještaj o radu Fonda za 2016. godinu.

Dio članova Odbora, ali i Milan Radović, član Građanske alijanse (GA) smatraju da to nije dio priče o manjinskim zajednicama, već o nekim njihovim posebnostima koji se ne mogu finansirati od održavog novca.

Radović je više puta ukazivao na manjkavosti u radu Fonda, a kao primjer navodne zloupotrebe sredstava te institucije naveo je i projekat kolektivnog sunećenja. "Ne mogu se složiti da je finansiranje tog projekta iz državnih sredstava opravdano, jer država treba da finansira kolektivna prava manjinskih naroda, a ne pojedinačna kao što je sunet. Time država praktično nekome plaća da bude vjernik neke religije", kazao je Radović.

Poslanik Demokratske partije socijalista Mirsad Murić smatra da je sunet privatan čin pojedinaca i da ono što je "za u kuću" ne treba biti finansirano iz državnih sredstava.

Safet Kurtagić (Bošnjačka stranka) je kazao da je odluke o tome koji će projekti biti podržani donio upravni odbor te institucije, dok su njegove dužnosti kao izvršnog direktora samo da izvršava odluke tog tijela.

Na sajtu Fonda piše da su članovi UO Refadija Abdić, Ivan Dragičević, Ardijan Mavriq, Ruzhdi Luka, Remzija Ramusović, Milivoje Krgović, Mirsat Cikotić i Dženana Kraina.

On smatra da nije prikladno na sjednici Odbora raspravljati da li sunećenje spada u vjerski identitet koji treba da finansira država, već da bi takvu diskusiju trebalo posebno organizovati.

Kurtagić je kazao da ukoliko se želi ostvariti da najkvalitetniji projekti budu finansirani, nije potrebna dodatna kontrola Fonda, već donošenje podzakonskih akata kojima bi se utvrdili jasni kriterijumi za odabir projekata.

Predsjednik Odbora Halil Duković (DPS) kazao je da je uz sve manjkavosti Fond opravdao svoje postojanje i da su rezultati već vidljivi.

Bonus video: