Izbor direktora Uprave policije: Trojica najboljih ulaze u foto-finiš

U roku od 10 dana ministar MUP-a treba da obavi intervjue sa kandidatima

50144 pregleda 275 reakcija 47 komentar(a)
Jedan od kandidata: Zoran Brđanin, Foto: Filip Roganović
Jedan od kandidata: Zoran Brđanin, Foto: Filip Roganović

Lista od tri najbolje ocijenjenja kandidata, koji bi trebalo da uđu u finalnu trku za direktora Uprave policije, najvjerovatnije biće poznata već danas kada se okonča i usmeni dio testiranja u Upravi za kadrove.

Pisani dio testa kandidati su završili juče, a kako je bilo devet prijavljenih na listi, Uprava za kadrove je odlučila da intervjue sa njima odloži za danas.

Testove su juče pisali Zoran Brđanin, Dragan Klikovac, Dragan Radonjić, Dražen Vuković, Milan Delić, Dragan Arsović, Siniša Kovačević, Vojo Laković i Zoran Braunović.

Komisija Uprave za kadrove ima rok da u naredna tri dana sačini konačnu listu sa bodovima i izvještajima za sve kandidate, a potom podatke za trojicu najbolje ocijenjenih dostavi ministru unutrašnjih poslova Sergeju Sekuloviću.

Uobičajena praksa komisije Uprave za kadrove je da istog dana kada se okončaju intervjui okonča i bodovanje...

Ukoliko se advokatski timovi budu žalili Upravnom sudu, zbog odluke Uprave za kadrove i listi kandidata koji su ušli u uži izbor za šefa policije, postoji mogućnost da se konkurs obori i postupak vrati na početak

Nakon tog ministar MUP-a ima rok da za 10 dana obavi intervjue sa trojicom najbolje rangiranih kandidata, a potom da svoj izbor dostavi Vladi.

Predlog za imenovanje direktora - Vlada je dužna da pošalje Skupštini radi davanja mišljenja o predloženom kandidatu.

Konkurs za šefa Uprave policije obilježio je rekordan broj prijavljenih kandidata - 19, a kasnije i sumnje u rad Uprave za kadrove prilikom provjere dokumentacije i “krojenja” konačne liste.

Odlukom Uprave za kadrove prošle sedmice iz trke je diskvalifikovan advokat Dražen Medojević, jer su tokom provjere dokumentacije, ocijenili da nije imao pet godina rada na rukovodećem mjestu u sistemu policije, suda ili tužilaštva, što zakon propisuje.

Nakon toga reagovali su lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević, koji su pozvali premijera Zdravka Krivokapića da poništi odluku Uprave za kadrove i omogući onima koji su najbolji da prođu na konkurs za direktora policije. Nije poznato da li je premijer reagovao na zahtjeve lidera DF-a.

Odlukom Uprave za kadrove iz trke je isključen i nekadašnji šef kriminalistike Predrag Šuković jer mu nije uvažena činjenica da je nastupila rehabilitacija u kaznenoj evidenciji, nakon što mu je 2016. godine, po privatnoj tužbi, izrečena tromjesečna uslovna osuda jer je uvrijedio bivšeg premijera Duška Markovića.

Ukoliko se advokatski timovi budu žalili Upravnom sudu, zbog odluke Uprave za kadrove i listi kandidata koji su ušli u uži izbor za šefa policije, postoji mogućnost da se konkurs obori i postupak vrati na početak.

Bonus video: