Pljevaljski sir brendiran i spreman za tržište

Opština obezbijedila i izložbeno-prodajni prostor za dalje djelovanje proizvođača u okviru Mlječne pijace

6776 pregleda 4 komentar(a)
Pljevaljski sir u novom pakovanju, Foto: Opština Pljevlja
Pljevaljski sir u novom pakovanju, Foto: Opština Pljevlja

Opština Pljevlja je u proteklih desest mjeseci uspješno završila projekat “Podrška unapređenju kvaliteta i plasmana brenda ‘pljevaljski sir’“ koji je realizovan u okviru projekta “Podrška Kraljevine Norveške razvoju Zapadnog Balkana - Norveška za vas - Crna Gora“.

Cilj projekta je unapređenje ekonomskih aktivnosti i umrežavanje malih poljoprivrednih proizvođača na teritoriji opštine, kao i poboljšanje poslovnog ambijenta za prodaju tradicionalnog proizvoda sa dodatom vrijednošću.

Specifični ciljevi odnosili su se na unapređenje procesa plasmana sira - pljevaljskog tradicionalnog proizvoda na domaće i regionalno tržište, podizanje kapaciteta Udruženja proizvođača sira NVU “Pljevaljski sir” i stvaranje ambijenta za otvaranje novih radnih mjesta u sektoru poljoprivrede.

“Sprovođenjem projektnih aktivnosti, unaprijeđen je kapacitet Udruženja, Opština Pljevlja obezbijedila je izložbeno-prodajni prostor za dalje djelovanje Udruženja u okviru Mlječne pijace. Prostor je opremljen opremom za čuvanje i pakovanje sira, vagom, sanitarnom i drugom opremom. Obezbijeđena je i drvena i pvc ambalaža za pakovanje manjih količina sira, što će omogućiti proizvođačima distribuciju i prodaju sira u brendiranom pakovanju i količini, odnosno prepoznatljivost pljevaljskog sira kao proizvoda sa zaštitom oznaka porijekla na crnogorskom i tržištu zemalja Regiona”, saopšteno je iz Projektnog tima Opštine Pljevlja za implementaciju projekta.

Za potrebe predstavljanja proizvođača sira na sajmovima i drugim manifestacijama, urađen je promotivni materijal i nabavljena je radna uniforma sa logom Udruženja.

“Tokom trajanja projekta, članovi Udruženja ‘Pljevaljski sir’ i ostali proizvođači sira koji u svojoj proizvodnji ispunjavaju uslove u skladu sa Zakonom o bezbjednosti proizvoda i imaju mogućnost korišćenja šeme kvaliteta, imali su tehničku i stručnu podršku od strane eksperta, internog kontrolora angažovanog za potrebe koordinacije aktivnosti Udruženja i praćenja procedura i pravila sertifikacije. Udruženje proizvođača je za vrijeme trajanja projekta prezentovalo pljevaljski sir na Sajmu sira u Podgorici, a usljed mjera Ministarstva zdravlja u cilju zaštite stanovništva izazvane epidemijom kovid-19, nije bilo moguće održati planirani završni događaj projekta, odnosno 19. Manifestaciju ‘Dani pljevaljskog sira’. U cilju praćenja uspješnosti realizacije, u završnoj fazi projekta urađena je analiza proizvodnje i distribucije pljevaljskog sira koja je obuhvatila sistematizovane podatke Udruženja o obimu proizvodnje, prihodima od prodaje na početku projekta i nakon realizacije. Analiza sadrži i komparativni pregled ulaganja, opravdanost investicije i mogućnost obezbjeđivanja dalje podrške i uključivanja ostalih proizvođača u udruženje, kao i ispunjavanje zahtjeva za korišćenje šeme kvaliteta i zaštite proizvoda”.

Za aktivnosti unapređenja kvaliteta i plasmana brenda “pljevaljski sir”, Opštini je Norveška odobrila sredstva u iznosu od 24.350 eura, a njena obaveza kao partnera bila je da sufinansira iznos od 4.471 eura.

“Realizacija projekta imaće uticaj na cjelokupni razvoj Pljevalja i doprinijeti boljim uslovima života i rada, bržem socio-ekonomskom razvoju ruralnog područja i većim prihodima. Opština Pljevlja će i u budućem periodu usmjeravati podršku Udruženju proizvođača i kroz partnerski pristup realizovati programe i projekte iz nacionalnih i sredstava EU”, saopšteno je iz Projektnog tima.

Bonus video: