Kreće "sječa" u policiji

Vršilac dužnosti direktora policije saopštio je sagovornicima da je dao nalog Službi za ljudske resurse, kadrovske i pravne poslove, da završe akt o sistematizaciji radnih mjesta

92371 pregleda 1415 reakcija 122 komentar(a)
Hoće li biti prvi na udaru novog šefa: Lazović (arhiva), Foto: Savo Prelević
Hoće li biti prvi na udaru novog šefa: Lazović (arhiva), Foto: Savo Prelević

Zoran Brđanin pozvao je juče na razgovor sve pomoćnike direktora Uprave policije (UP) i indirektno najavio da će uskoro promijeniti kompletan rukovodeći kadar te institucije, saopšteno je Vijestima iz više izvora.

Brđanin
Brđaninfoto: Arhiva Vijesti

Prema istim informacijama, vršilac dužnosti direktora policije saopštio je sagovornicima da je dao nalog Službi za ljudske resurse, kadrovske i pravne poslove, da završe akt o sistematizaciji radnih mjesta.

Time će, tvrde sagovornici Vijesti, početkom sljedeće sedmice omogućiti odlazak i aktuelnih pomoćnika direktora policije, a među prvima šefa Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala Zorana Lazovića...

I potpredsjednik Vlade Dritan Abazović još ranije je najavio da će Lazovića smjena prioritet, ukoliko sam ne napusti funkciju.

Vijestima je rečeno da to neće biti jedine promjene, već da će uslijediti i rezovi “po dubini” u brojnim odsjecima...

Brđanin je juče i zvanično počeo da rukovodi tim bezbjednosnim aparatom, nakon što je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović potpisao rješenje o njegovom imenovanju za v.d direktora UP.

Povezani članci

23. Februar 2021.

Brđanin v.d. direktora policije

Noć ranije, Vlada je otklonila i posljednju prepreku da se to dogodi, izabravši ga za v.d. pomoćnika direktora.

Zakonom o unutrašnjim poslovima predviđeno je da policijom, kada nema direktora, upravlja jedan od pomoćnika.

Da bi obavljao dužnost direktora u punom mandatu, izvršna vlast mora sačekati izjašnjenje Skupštine, iako ono za njih nije obavezujuće.

Vlada će, prema najavama, uputiti skupštinskom Odboru za bezbjednost i odbranu predlog da se Brđanin izabere za direktora Uprave policije, nakon okončanog javnog konkursa Uprave za kadrove i intervjua sa najboljim kandidatima koje je Sekulović.

Odbor za bezbjednost i odbranu, međutim, nema rok u kojem bi morao zakazati sjednicu i raspravljati o predlogu Vlade.

Na čelu tog parlamentarnog tijela je Milan Knežević, čiji se Demokratski front javno protivi izboru Brđanina za šefa policije.

Brđanin je postavljen na čelo pomoćnika za Sektor opšte nadležnosti, umjesto Nikole Janjuševića koji je tu funkciju obavljao 11 godina.

Dosadašnji v. d. direktora Uprave policije Vesko Damjanović, vraćen je na mjesto pomoćnika za Sektor granične policije.

Pomoćnik direktora policije, kao i direktor biraju se na javnom konkursu.

Ta procedura, međutim, nije potrebna za poziciju vršioca dužnosti.

Zakon o unutrašnjim poslovima predviđa da za direktora policije može biti imenovana osoba koja, pored opštih uslova propisanih zakonom, ispunjava i posebni uslov - da ima najmanje 15 godina radnog iskustva na poslovima sa visokom stručnom spremom, od čega najmanje pet godina na rukovodećim radnim mjestima u policiji, sudu, državnom tužilaštvu ili Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB).

Trzavice nakon konkursa

Brđanin je bio najbolje ocijenjeni kandidat na konkursu za šefa UP, koji je raspisan 28. decembra prošle godine.

Na konkurs se javio rekordan broj kandidata, ali su završnu fazu obilježile trzavice u vladajućoj koaliciji, jer je Demokratski front javno izrazio nezadovoljstvo zbog toga što je iz trke za direktora UP, odlukom Uprave za kadrove, eliminisan njihov favorit - advokat i nekadašnji sudija za istragu Dražen Medojević.

I odluka ministra unutrašnjih poslova, koji je na intervjuu izabrao Brđanina kao najboljeg kandidata, dovela je u petak do višesatnih disonantnih tonova na maratonskoj sjednici Vlade.

Bonus video: