Poklanjaju građanima po 50 sadnica

Iz ministarstva podsjećaju da zauzimaju gotovo 60 odsto teritorije Crne Gore i da svojim zdravstvenim stanjem, vitalnošću, kvalitetom, funkcijama i šumskim proizvodima predstavljaju prepoznatljiv simbol ekološke države

9229 pregleda 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u saradnji sa Upravom za šume poklanja po 50 sadnica građanima koji žele da ih posade u periodu od 21. marta do 30. aprila.

Zainteresovani građani je potrebno da se jave područnoj jedinici u svojoj opštini.

Svjetski dan šuma je obilježen juče, a iz ministarstva su podsjetili da šume zauzimaju gotovo 60 odsto teritorije Crne Gore i da svojim zdravstvenim stanjem, vitalnošću, kvalitetom, funkcijama i šumskim proizvodima predstavljaju prepoznatljiv simbol ekološke države.

Ističu da se jedna od najvrjednijih šuma Evrope, prašuma Biogradska gora, nalazi u Crnoj Gori.

Kazali su da aktuelna situacija usljed pandemije izazvane koronavirusom upravo podsjeća koliko je značajno očuvati zdrave ekološke sisteme i zdravu životnu sredinu.

Svjetski dan šuma značajan je međunarodni ekološki datum koji su ustanovile Ujedinjene nacije 2012. godine, kako bi osnažili globalnu svijest o značaju šuma, njihovog očuvanja iodrživog korišćenja, a 21. marta se obilježava i Dan drveća i Dan sadnje.

“Šume predstavljaju jedan od najsloženijih ekosistema na zemlji i dragocjeni prirodni resurs od izuzetnog značaja za čovjeka, ali i za ukupni biodiverzitet. One su stabilizator klime, utiču na vodne izvore očuvanje vodnih resursa i utiču na sve ostale ekosisteme. Sprečavaju eroziju, i stvaraju zemljište. Stanište su brojnim vrstama biljaka i životinja. Njihovo pretjerano korišćenje dovelo je do konstantnog smanjivanja površina pod šumom i do degradacije životne sredine. Obnavljanje šumskih ekosistema i povećavanje teritorije pod šumom jedan je od osnovnih preduslova za očuvanje zdrave životne sredine i opstanak života kakav poznajemo”, saopšteno je iz ministarstva.

Upozorili su da krčenje šuma tjera divlje životinje iz njihovih prirodnih staništa i dovodi ih bliže ljudskoj populaciji, stvarajući više prilika za zoonotske bolesti – odnosno bolesti koje se šire sa životinja na ljude.

Godišnja stopa krčenja šuma u svijetu smanjena je za više od 50 odsto, dodali su i ministarstva.

Poručili su da "kao društvo moramo naučiti da volimo šume da ih čuvamo i cijenimo njihovu ulogu za nas."

“Države sa zdravim šumama i uređenim šumarstvom su bogata društva i perspektivne ekonomije“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: