U NK obilježena godišnjica NATO bombardovanja: "Srećna je zemlja koja ima sinove da za nju polože život"

Da bi ispoštovali epidemiološke mjere okupilo se njih manje od 20

12284 pregleda 1184 reakcija 16 komentar(a)
Sa obilježavanja godišnjice, Foto: Privatna arhiva
Sa obilježavanja godišnjice, Foto: Privatna arhiva

Obilježavajući 22 godine od NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), kao i 30 godina od početka građanskog rata i razbijanja Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), članovi porodica boraca koji su poginuli tokom devedesetih godina i Udruženje boraca ratova od 1990. položili su cvijeće na spomenik borcima tzv. nikšićko šavničke grupe, koji se nalazi na Trgu Šaka Petrovića, u blizini Saborne crkve u Nikšiću.

Sa njima su bili i predstavnici Demokratskog fronta (DF), Radničke partije i Jugoslovenske komunističke partije Crne Gore (JKP CG) Nikšić.

Da bi ispoštovali epidemiološke mjere okupilo se njih manje od 20.

Predsjednik Opštinskog odbora Udruženja Blažo Đurković kazao je da je srećna zemlja koja ima sinove da za nju polože živote u datom času.

"Pa zato svaka zemlja cijeni svoje žrtve i junake. Nesrećna je zemlja koja se odriče svojih najboljih sinova i časnih žrtava, koja čini sve da one odu u zaborav i još dodatno 'obrukane' lažima i uvredama", kazao je Đurković.

Izrazio je nadu da će nova vlast otvoriti mogućnost da se "konačno spozna puna istina o ratnim dešavanjima i žrtvama".

"Ovo Udruženje i nema drugi cilj niti smisao postojanja sem da se bori i izbori za pravdu da se svaki vojnik koji se odazvao pozivu otadžbine osjeća ponosno i poštovanim, a posebno porodice i rodbina palih boraca i junaka. Pravdu, istinu i slobodu niko ne donosi, niti traju vječno. Za njih se mora uvijek i iznova boriti. Samo čast i bruka žive dovijeka. Naši pali drugovi izabraše čast, a bruka ostaje onima koji će se lako prepoznati", poručio je Đurković.

Kazao je da je odnos države prema borcima koji su poginuli tokom devedesetih bolno.

"Prethodna zvančna vlast, koja je sebe poistovijetila sa državom, stidi se nekih svojih poteza, nekih svojih radnji i onda se u ime onih koji se nemaju čega stidjeti sve svodi na to da bi po njihovom vrijeme trebalo da izbriše to što se ne može nikad izbrsati. Duboko smo ubijeđeni da vrijeme koje dolazi donosi i odgovore na sva sporna pitanja. Istina treba za mlade generacije, da se uče na podvizima, a i na greškama prošlosti", kazao je Đurković.

Spomenik, na kome su upisana 62 imena boraca koji su u minulom ratu poginuli u BiH, Kosovu i Hrvatskoj, Udruženje je podiglo 2006.godine.

Bonus video: