Mir počinje osmijehom

Online projekat sastoji se od tri dvodnevne interaktivne radionice vođene sljedećim temama: Govor mržnje zasnovan na rodnoj neravnopravnosti, govor mržnje zasnovan na etničkoj netoleranciji i podizanje svijesti o vršnjačkom nasilju i govoru mržnje na internetu (društvene mreže)

2650 pregleda 27 reakcija 2 komentar(a)
Sa jedne od radionica, Foto: SSŠ Sergije Stanić
Sa jedne od radionica, Foto: SSŠ Sergije Stanić

U okviru projekta “Mir počinje osmijehom”, koji je podržala Regionalna kancelarija za podršku mladih (RYCO), započela je 19. marta serija online radionica koja je okupila mlade iz tri zemlje Zapadnog Balkana.

Projekat je implementirala Srednja škola “Aco Ruskovski” iz Berova u Sjevernoj Makedoniji, u partnerstvu sa Prvom gimnazijom iz Sarajeva, Bosna i Hercegovina, Gimnazijom Gostivar iz istoimenog grada u Sjevenoj Makedoniji i Školom za srednje i više stručno obrazovanje “Sergije Stanić” iz Podgorice, Crna Gora.

Projekat se sastoji od tri dvodnevne interaktivne radionice vođene sljedećim temama: Govor mržnje zasnovan na rodnoj neravnopravnosti, Govor mržnje zasnovan na etničkoj netoleranciji i Podizanje svijesti o vršnjačkom nasilju i govoru mržnje na internetu (društvene mreže).

Suština ovih interaktivnih radionica je saradnja mladih na prostoru Zapadnog Balkana, razmjena iskustava i ideja, razvijanje vještina za suprotstavljanje pomenutim narativima. Radionice pokazuje da učenici dobro poznaju ovu tematiku, ali i uviđaju i koriste načine da se govor mržnje prepozna, izbjegne, ali i osudi. Takođe, ovo je prilika da se mladi iz regiona upoznaju i da kroz otvoreni i vođeni dijalog unaprijede društvo u kome žive.

Zbog epidemioloških mjera, projekat je organizovan preko aplikacije “Zoom”. Prva radionica “Govor mržnje zasnovan na rodnoj neravnopravnosti” pod vođstvom dr Tajane Srčeve iz Skoplja, održana je 19. i 20. marta, a druga “Govor mržnje zasnovan na etničkoj netoleranciji” pod vođstvom Žane Živadinović, društvene aktivistkinje, takođe iz Skoplja, 22. i 23. marta. Završna radionica “Podizanje svijesti o vršnjačkom nasilju na internetu” održaće se 27. i 28. marta 2021.

U ovom regionalnom projektu, oslonjenim na snažnoj poruci Majke Tereze da “Mir počinje osmijehom”, Crnu Goru predstavljaju učenici trećeg i četvrtog razreda škole “Sergije Stanić”: Nikola Radunović, Kristina Simović, Aleksa Stanković, Lejla Ćatović, Milić Laković, Anastasija Lekić, Jovan Ivanović, Maša Iković, Marko Jovančević, Iva Ilinčić i profesori mr Leposava Furtula, Radovan Peković i mr Jelena Raičković.

Bonus video: